25 години от премиерата на Mercedes CL от поколението C215

Невероятно е колко бързо лети времето - един от най-любимите ми модели на Mercedes за всички времена днес става на четвърт век - а сякаш беше вчера, когато се дивях на неуостоимите му форми.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/11/20241 min read

Купето Mercedes-Benz CL от серията C 215, пуснато на пазара преди 25 години, бързо спечели широко признание за своя непреходен изискан дизайн и иновативните си технологии. Премиерно представено на автомобилното изложение в Женева през 1999 г. и малко по-късно дебютирало пред пресата в Южна Франция, купето представя революционната система за окачване Active Body Control (ABC), пионерска разработка на Mercedes-Benz, която едновременно значително подобрява динамиката при шофиране и комфорта на возене, като същевременно почти напълно елиминира колебанията на каросерията. Проектиран под ръководството на Бруно Сако, C 215 е сред последните модели, които носят подписа на прочутия стилист, който създава едни от най-великите модели на Mercedes за всички времена. Неговият дизайн, белязан от елегантен силует и четири фара, съчетани с олекотена конструкция, поставят нови стандарти за луксозните купета. Не по-малко емблематичен е и изисканият интериор с изящно извита централна конзола, покрита изцяло с полиран фурнир от благородна дървесина.

Моделното семейство на CL се базира на S-класата от поколението W220 и включва набор от мощни двигатели, започвайки от CL 500 с V8 двигател през 1999 г. и CL 600 с новоразработен V12 двигател през 2000 г., демонстрирайки напредък като автоматично деактивиране на част от цилиндрите в режим на непълно натоварване за постигане на по-нисък разход на гориво. Серията също така включва изключителните AMG модели CL 55 и CL 65, чиято кулминация се достига от CL 65 AMG с V12 битурбо двигател, един от най-мощните автомобили в историята на AMG и Mercedes-AMG по това време. Последните екземпляри от този модел имат мощност, възлизаща на 612 к.с., както и чудовищен въртящ момент от 1000 Нм. Осемцилиндровият CL 55 AMG отначало разполага с атмосферен мотор с 360 к.с., който обаче при фейслифта през 2002 година е заменен от компресорен агрегат с 500 к.с.

До края на производството през февруари 2006 г. са произведени 47 984 бройки от CL C 215, като CL 500 е най-популярният модел. Моделната серия остави своя отпечатък и в моторните спортове, с модифициран CL 55 AMG, който служи като официален F1 Safety Car през сезон 2000 на Формула 1 и представянето на CL 55 AMG “F1 Limited Edition” за клиенти, търсещи спортен и едновременно с това ексклузивен характер