Alfa Romeo 33 Sport Wagon 1.5 4X4 - Стара любов, която хваща ръжда, но пак не угасва

33 е един от най-успешните като продажби модели на Alfa Romeo - за малко повече от десет години от него са произведени близо един милион бройки!

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/22/2024

Alfa Romeo 33 e автомобил, който няма как да не накара сърцата на любителите на италианските автомобили и най-вече на истинските алфисти да забият по-учестено. 33 излиза на бял свят през 1983 г. първоначално като хечбек с пет врати, а по-късно през 1984 г. и като спортно комби с пет врати, наречено първоначално Giardinetta и по-късно прекръстено на Sportwagon. В технологично отношение, моделът е много близък до своя пряк предшественик Alfasud, с който той споделя както техническата база, така и задвижващите агрегати - макар и с някои модификации по окачването и спирачната система. Вътрешните предни дискови спирачки на Alfasud (монтирани на скоростната кутия) са заменени с далеч по-конвенционално решение с монтирани на главините на колелата дискове. Задните дискови спирачки на Alfasud също са заменени с барабани. При пускането на пазара отначало са налични боксерни карбураторни SOHC двигатели с кубатура 1,2 литра, 1,3 литра и 1,5 литра, пренесени от Alfasud заедно с неговата 5-степенна скоростна кутия. 33 хечбек има дизайн, създаден от Ермано Кресони в Centro Stile Alfa Romeo и е по-просторен от Alfasud, особено по отношение вместимостта на багажника (430 литра). Хечбекът има изключително впечатляващ за онова време коефициент на обтекаемост от 0,36.

Комбито от своя страна е с дизайн, създаден от Pininfarina. Интересно е да се отбележи, че за голяма част от публиката моделът 33 се асоциира именно на първо място с комби, при това с двойно задвижване. Интересен елемент беше инструменталното табло, което се движеше нагоре и надолу заедно с регулируемия волан. Позицията на водача е приятно ниска, а късото табло и гледката към предницата създават автентично спортно усещане, което в комбинация със сърдитото ръмжене на боксерния двигател може да ви накара да настръхнете. Имах удоволствието да притежавам такъв автомобил, по-точно хечбек 1.5 IE от 1991 година, и макар в чисто техническо отношение това да е най-злощастната ми автомобилна покупка в живота до момента, до днес не мога да забравя тръпката от управлението на тази италианска bella macchina. Въпреки склонноста си към корозия, проблеми с електрониката и други технически компоненти, Trenta Tre си остава кола, която ако веднъжш влезе под кожата ви, трудно ще я забравите някога.

През 11-годишния си моделен живот 33 е подложен на лек фейслифт през 1986 г. и на значително обновление през 1989 г. Производството приключва през 1994 г. При първия фейслифт се появява върхова версия с двигател 1.7 боксер с впръскване на горивото. Въпросният мотор достига до 137 к.с. мощност при последните версии след втория фейслифт, които също имат разновидност Permanent 4 с двойно предаване. 1,8-литровият турбодизел също идва при първия фейслифт, а след второто обновление вече има и междинен охладител на сгъстения въздух.