Alfa Romeo показа дългоочаквания модел Milano

Това е най-малкият автомобил в гамата на италианския производител, като ще се предлага в хибридни и електрически варианти, както и с опция за двойно предаване.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

4/11/2024

Чакането приключи. Alfa Romeo представя новия MILANO пред международните медии точно в Милано, в историческата централа на автомобилния клуб Milano, по нетрадиционен начин и с двойна цел - от една страна, да демонстрира новия език на Alfa Romeo; от друга, за потвърждаване на това дълбоко и гордо партньорство с града, където Alfa Romeo е основана през 1910 г. като емблема на перфектния баланс между иновация и традиция, основополагащи характеристики, които свързват марката с нейния роден град.

В сегмент, където разпознаваме ограничен брой спортни версии, произлизащи от универсални модели, MILANO се предлага като страхотен и уникален продукт, съчетаващ завладяващ стил с най - актуални технологии по отношение на удобство, свързаност и динамика на шофиране. Безкомпромисен комфорт, доказан от най - големия багажник сред премиум конкурентите (400 л). MILANO се предлага в хибридна и в електрическа версия, без разлика по отношение на стил или оборудване, защото единственото, което има значение, е фактът, че е 100% Alfa Romeo.

В ниво IBRIDA, MILANO е първият автомобил в сегмента, който предлага и варианта за задвижване на всички колела Q4 с автоматизирано управление на задвижващия мост на задните колела, а в ниво ELETTRICA - в два варианта на мощност със 156 к.с. и пробег до 410 км, и спортен VELOCE с 240 к.с., олицетворение на спортната ДНК на Alfa Romeo. Дизайнът се развива в отличителните характеристики, които създават незабавна емоционална връзка, защото Alfa Romeo е марка, която винаги е била насочена към онези, които виждат в автомобила не само „транспортно средство“, а и връзка, която може да изведе наяве „автентични емоции“.

Alfa Romeo се основава на перфектния баланс между функционална красота и несравнимо наследство, което го прави олицетворение на италианския стил в автомобилната сфера. Новият MILANO определено не е изключение, тъй като неговите компактни размери – дължина от 4,17 метра, ширина от 1,78 м и височина от 1,5 м – обхващат уникалността на оригиналния и модерен типичен за марката Made in Italy дизайн на Alfa Romeo Centro Stile, изразяващ се в баланс на пропорциите, чистота на линиите и внимание към качеството на повърхностите. Стилистите на Alfa Romeo са моделирали тази форма със занаятчийска грижа към механичните части, като напълно се отделят от концепциите за студената рационалност, която е на мода в класа, за да вдъхнат живот на чувствен вълнуващ дизайн, който хваща окото от пръв поглед. Същото вдъхновение на чистия спортен дух може да бъде намерено и вътре в автомобила, където открояващите се характеристики са италианското внимание към всеки детайл, използването на най- добрите материали и разполагането на всички контроли в обсега на водача за адаптиране към всички стилове на шофиране се подчертават от компактния волан на модела.

Основавайки се на най - ниското тегло в сегмента и оптималното разпределение на теглото, MILANO навлиза в света на електрическите автомобили като истински Alfa Romeo. Екипът, който координира развитието на динамиката на шофиране, е същият, който разработи Giulia GTA в тестовия център Balocco, с ясната цел новият MILANO да постигне най-доброто пътно поведение в класа, което е възможно благодарение на специфични технически решения - има най - директното кормилно управление в сегмента (14.6), специално калибрирано, за да бъде изключително прецизно, за да подобри неговите изключителни качества за поведение на пътя; във версията VELOCE спортното окачване е снижено с 25 мм; предните и задните стабилизиращи щанги са допълнително оптимизирани, за да гарантират бързо завиване с високо ниво на сцепление; спирачната система е с предни дискове над 380 мм с четирибутални моноблокови апарати; диференциалът Torsen предлага възможно най - доброто сцепление при всякакви условия.

В електрическата версия на MILANO, Alfa Romeo е избрала източник на захранване от ново поколение, съчетаващ електрически мотор (“Hybrid Synchronous Motor”) и батерия от последно поколение. Със своята висока мощност, въртящ момент и специфично калибриране на електрическото задвижване, новият компактен спортен автомобил предлага безкомпромисно удоволствие от шофирането с водеща в сегмента динамика. Предлага се в две версии на мощността, 156 или 240 к.с. и осигурява отлично представяне и увлекателно спортно шофиране, като всеки Alfa Romeo. Батерията от 54 кВч предлага висока енергийна плътност и много добро съотношение между номинална и използваема енергия. По-конкретно, във версията със 156 к.с. литиево-йонната батерия осигурява 410 км пробег в цикъла WLTP или 590 км в градския цикъл. Зареждането на новия MILANO е много лесно: на 100-кВ DC станции за бързо зареждане са необходими по-малко от 30 минути, за да се заредят батериите от 10 до 80%.

Новият MILANO предлага версията Ibrida в две версии на задвижване: на предните колела или на всички колела Q4, което ще бъде налично на по-късен етап, но е първо в премиум сегмента. MILANO IBRIDA приема 136 к.с. 48-V Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) архитектура. Двигателят с вътрешно горене използва 1,2-литровия 3-цилиндров двигател с цикъл на Милър с турбо с променлива геометрия и разпределителна верига за максимална надеждност. Електрическият компонент се състои от 48V литиево-йонна батерия и 21 кВ електрически мотор, вграден в иновативната 6-степенна скоростна кутия с двоен съединител, която работи заедно с инвертора и блока за управление на трансмисията, за да осигури максимална ефективност.

Във водещите европейски пазари вече е отворена за поръчки версията MILANO SPECIALE, налична със задвижвания IBRIDA (136 к.с.) и ELETTRICA (156 к.с.). Лимитираната серия MILANO SPECIALE синтезира спортен характер, технология и комфорт в уникална конфигурация, която включва целенасочена селекция от най-добрите спецификации, които се предлагат в гамата.