Alfa Romeo пуска специална серия в чест на първата победа в Mille Miglia

Giulia и Stelvio Quadrifoglio Super Sport са лимитирана серия, само в 275 бройки за Giulia и 175 за Stelvio, която ще се продава в световен мащаб.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

5/15/2024

Alfa Romeo представя новата лимитирана специална серия Giulia и Stelvio Quadrifoglio Super Sport - нова глава в запомнящата се история на символа на благородния италиански спорт, който от създаването си през 1923 г. демонстрира постоянен стремеж към техническо съвършенство, прилагано в състезателни и серийни автомобили.

Giulia и Stelvio Quadrifoglio Super Sport са лимитирана серия, само в 275 бройки за Giulia и 175 за Stelvio, която ще се продава в световен мащаб. Ще бъдат произведени общо 450 автомобила - посланици на емблематичния спортен дух, техническа чистота и технология, които винаги са позиционирали тези два автомобила на върха в съответните им сегменти по отношение на управление и съотношение мощност/тегло, за уникален, директен и завладяващо шофиране като истинско Alfa Romeo.

След достойното класиране на RL в първото издание на „най-красивото състезание в света“, през 1928 г. 6C 1500 Super Sport (Mille Miglia Speciale), управляван от Джузепе Кампари и Джулио Рампони, доминира в Mille Miglia, което се провежда между 31 март и 1 Април. След маратон от 1621 км, само 40 от 82-те стартирали автомобила достигнат финалната линия, водени от аеродинамичния Zagato spider, който завършва състезанието за 19 часа, 14 минути и 5 секунди със средна скорост от 84,128 км/ч. За Alfa Romeo това е първата от поредица от 11 победи в Mille Miglia, рекорд, който ще остане ненадминат. Но това е и първата голяма победа за новия 6C 1500, предшественика на ново поколение Alfa Romeo, проектирано от Виторио Джано.

Alfa Romeo Centro Stile преосмисля Quadrifoglio

За да направи тази специална лимитирана серия напълно уникална и да отпразнува неразривната връзка със света на състезанията, Alfa Romeo Centro Stile работи върху нова интерпретация на Quadrifoglio - символ, който отдавна идентифицира най-екстремното представяне в гамата. За първи път в над 100-годишната история на Quadrifoglio, белият фон на триъгълника, който традиционно рамкира зелената четирилистна детелина с остър контраст, отстъпва място на черното, цвят, който придава допълнителна смелост и солидност на емблематичния символ. Миналата година, за своята стогодишнина, логото на Quadrifoglio беше украсено със златна рамка и датите (1923 -2023), които ознаменуват един век на страст към спорта, представянето и състезанията.

Giulia и Stelvio Quadrifoglio Super Sport са резултат от вековно търсене на техническо съвършенство, прилагано в състезателни и серийни автомобили. 2,9-литровият V6 двигател доставя 520 к.с. и е комбиниран с механичен диференциал с ограничено приплъзване. Като резултат на специфичната настройка, идваща от дизайнерския опит с Giulia GTA, това важно техническо решение допринася за подобряване на поведението и сцеплението на автомобила, чрез оптимизиране на трансфера на въртящия момент и увеличаване на стабилността, пъргавината и скоростта в завои.

Мощната индивидуалност в подчертано спортния екстериор включва новото лого Quadrifoglio с черен фон и широко разпространено използване на карбон, видим на покрива (опция само за Giulia), във „V“-образния щит и на огледалата за обратно виждане. Полираните спортни джанти с 5 отвора, 19" за Giulia и 21" за Stelvio, се допълват от нови, супер спортни черни спирачни апарати. Серията се предлага в следните цветове - трислоен Rosso Etna, металик Nero Vulcano и Bianco Alfa (само Giulia). Визията включва „3+3“ фарове, с нови адаптивни Full-LED матрични светлини с антирефлекс и адаптивни дълги светлини за оптимално осветяване при всякакви условия. Всичко това гарантира спестяване на енергия, значително подобрение на безопасността и намаляване на напрежението в очите.

Същите спортни характеристики могат да бъдат открити в интериора, където 3D детайлът от червен карбон дебютира в таблото, централния тунел и панелите на вратите. Предните облегалки за глава са украсени с бродерия на логото "Super Sport" в червено и поредния номер на автомобила в черно разграничават автомобилите като част от ексклузивната лимитирана серия. Воланът е тапициран с комбинация от кожа и Alcantara с черни шевове и карбонови акценти.