Audi представя обновеното A3 и напълно нова версия A3 allstreet

Автомобилът, с който Audi създаде компактния премиум клас през 1996 г., A3, е по-спортен, по-комфортен и по-дигитален от всякога, благодарение на авангардния си дизайн, значително разширеното стандартно оборудване и новите материали и предложения.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/12/20241 min read

По-динамичен - по-прогресивен - по-емоционален: това е характерът на моделите A3 Sportback и седан след обновлението. Шестоъгълната трапецовидна радиаторна решетка без издадена рамка има нова структура и е значително по-плоска и по-широка. Тя доминира в предната част и, в допълнение към големите ъглови странични въздухозаборници, ясно символизира спортния характер на компактните модели. Забележителният преден спойлер свързва двата въздухозаборника и създава за спортна ниска визия на Audi A3. Същото важи и за задната част, която е особено спортна с новата си броня и отличителен дифузьор. Отчасти вдъхновени от моделите RS, прогресивните дизайнерски елементи са особено ефективни в комбинация с екстериора S line. Новите, експресивни екстериорни цветове District Green, Ascari Blue и Progressive Red подчертават динамичното излъчване."Audi A3 allstreet се отличава от останалите модели от семейството на A3 още на пръв поглед", казва Щефан Фар-Бекер, ръководител на екипа за външен дизайн в AUDI AG. "Като кросоувър в премиум компактния клас, той има напълно уникален външен вид.

Черни лайстни на праговете и декоративните елементи в долната част на вратите подсилват мощния външен вид на автомобила и визуализират увеличения му пътен просвет. Окачването на A3 allstreet е повдигнато спрямо стандартното окачване на A3 Sportback. Специфичната настройка на амортисьорите предлага отличен баланс между висок комфорт на возене и спортно, прецизно шофиране. Заедно с по-големия диаметър на колелата това води до 30 мм по-голям пътен просвет. Широките арки на колелата подчертават стандартните 17-инчови джанти, които са с един инч по-големи от тези, които се предлагат стандартно за A3 Sportback. И за двата модела като опция се предлагат 18- и 19-инчови колела. Благодарение на леко повдигнатата позиция на седалката, A3 allstreet предлага по-голям комфорт при влизане и излизане от автомобила и по-добро управление на пътя. Както и при A3 Sportback, багажното отделение е с вместимост 380 литра, а при сгъната задна седалка - до 1200 литра. Моделът разполага с релси на покрива като стандартно оборудване. Опционалните характеристики включват електрическа задна врата, подвижен теглич и пакет за съхранение и багажник. Последният дава възможност на клиента да съхранява дребни предмети в мрежи, прикрепени към облегалките на предните седалки, или в отделението от страната на водача. Мрежата в багажника предотвратява разместването на по-големи багажни единици по време на път.

За първи път в моделите от серията A3 вече е възможно да се избират и превключват до четири различни цифрови сигнатури на дневните светлини в MMI. "Това дава на нашите клиенти по-висока степен на персонализация. Те могат да променят външния вид на своя модел по всяко време. Подписите интерпретират по различен начин увереността и маневреността", казва Сезар Мунтада, ръководител на отдел "Дизайн на светлините" в AUDI AG. "Това важи и за сценариите за прибиране/тръгване от дома, които са разработени индивидуално за всеки подпис." LED и Matrix LED фаровете създават дигиталните дневни светлини с помощта на 24 пикселни елемента в три реда в горния край на корпуса.Със своята клиновидна, плоска форма и широка светлинна графика фаровете подчертават спортния характер на моделите A3. В унисон с по-впечатляващия екстериор, интериорът също е значително променен. Тук има доста нововъведения - от дизайна на скоростния лост и вентилационните отвори до декоративните елементи и новото амбиентно осветление. Всички тези елементи са прецизни и детайлни, като подчертават прогресивния и технологичен характер на автомобила. Стандартното оборудване е значително разширено. В допълнение към трилъчевия кожен волан с мултифункционална функция plus, стандартното оборудване включва климатик, пакет за амбиентно осветление и преден централен подлакътник. В Европа моделите A3 първоначално се предлагат с два варианта на двигател и трансмисия. 35 TFSI с 1,5-литров двигател с мощност 150 к.с. и се предлага като автоматична версия със седемстепенна S tronic скоростна кутия, включително мека хибридна технология.
Дизеловият вариант е 35 TDI с мощност от 150 к.с. и седемстепенна S tronic скоростна кутия. Допълнителни бензинови и дизелови варианти за A3 Sportback и A3 Sedan ще се предлагат през второто тримесечие. В края на годината към гамата ще бъде добавен и plug-in хибриден модел.