Audi ще пусне по-голям SUV от Q7 и Q8

Марката от Инголщат потвърди намеренията си да пусне конкурент на BMW X7 и Mercedes GLS, чието означения вероятно ще бъде Q9.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/11/20241 min read

Audi Q9 вероятно ще се появи на някои пазари преди 2026 г., тъй като Automotive News наскоро съобщи, че дилърите в САЩ може да пуснат луксозния модел още през 2025 г. Засега е известно, че Q9 ще бъде пълноценен седемместен SUV с достатъчно място за краката на пътниците на третия ред. Основните му пазари се очаква да бъдат САЩ и Китай, но, както добре знаем, такъв тип модели се радват на огромно търсене и в редица други държави, включително у нас - нека не забравяме, че тук Х7 и GLS са сред най-продаваните модели на BMW и Mercedes. Q9 се очаква да бъде сред последните нови модели на Audi, които ще бъдат пуснати на пазара с двигатели с вътрешно горене. В дългосрочен план целта на марката е да се спре производството на автомобили с ДВГ до 2032 г., с потенциално продължение в Китай в зависимост от местното търсене. Неотдавна обаче ръководството на компанията не скри охлаждането на ентусиазма си в тази насока и заговори за доста сериозно забавяне на темповете на електрификация, така че какво ще се случи в действителност, все още е неясно и предстои да се разбере.

Междувременно напълно електрическият Q6 e-tron трябва след голямото забавяне да излезе на пазара през тази година заедно с по-динамичната версия Q6 е-tron Sportback. Моделът трябваше да бъде в продажба отпреди повече от година, но проблеми със софтуера и доставките на компоненти забавиха сериозно неговия дебют, както и цялостния процес по електрификация на марката Audi.