Bitter SC- елитното германско купе, което почти всички бъркат с нещо друго

Основаната през 1971 г. фирма Erich Bitter Automobil GmbH произвежда екзотични автомобили, базирани на масова техника. Най-прочутият от тях е SC, който обаче често е бъркан с Ferrari 400... или други модели.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

12/28/20231 min read

Когато основава своята компания през в началото на 70-те години, Ерих Битер, който за съжаление почина по-рано през тази година, има идеята да произвежда бутикови спортни машини, базирани на сравнително масова техника. Началото е поставено от модела CD, който се базира на платформата на Opel Diplomat - скоро ще ви разкажем по-подробно и за него. Сравнително най-голяма популярност набира неговият наследник SC, който се произвежда от 1981 до към средата на 80-те. Под ламарините на SC се крие техниката на най-елитния модел на Opel за онези години - Senator. Моделът се продава като купе, кабриолет и седан, а общият тираж на производството достига едва 488 автомобила - 461 купета, 22 кабриолета и едва 5 седана. Моделът има типичен за края на 70-те и началото на 80-те дизайн, съчетаващ геометрични форми, изчистени линии и клиновиден силует.

Истината е, че именно дизайнът е една от причините автомобилът никога да не достигне големи производствени тиражи - първата и най-основна причина напълно естествено си остава високата цена. Както тогава, така и днес моделът има характерна и интересна осанка, а много от детайлите, особено в ръчно изработения интериор, са изпълнени с голямо количество внимание и любов. За съжаление обаче Bitter SC и до днес най-често бива объркан с модели на други производители - най-често Ferrari 400, различни модели на Maserati и Aston Martin Lagonda. Под предния капак първоначално е трябвало да се монтират V8 - от Lamborghini Urraco и от Holden, австралийското дъщерно дружество на General Motors, но в крайна сметка автомобилът получава редови шестцилиндров мотор от Opel, доработен от тунинг компанията Mantzel. Резултатът носи означението M39E и има 3,9 литра работен обем и мощност 200 к.с., която по-късно бива неколкократно увеличавана.
Иначе конкретният екземпляр, показан на снимките, е произведен през първата моделна година - 1981, и има забележително малък пробег от едва 32 000 километра. Състоянието му също изглежда повече от добро, поради което цената от 47 5 000 евро не звучи нито неразумна, нито преувеличена.