BMW модернизира и M4

Подобно на останалите версии на Серия 4 купе и кабриолет, култовият спортист е получил фейслифт в средата на моделния си цикъл.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

2/1/20241 min read

По-висока мощност, по-ярки дизайнерски елементи, нови възможности за индивидуализация и дигитални иновации: с последователен напредък във важните за върховото изживяване области BMW M GmbH продължава да пише историята на успеха на своя бестселър в премиум сегмента на средния клас. При обновените M4 Купе и M4 Кабриолет гените от моторните спортове на High-Performance моделите са подчертани още по-ярко. Повишената с 20 к.с. максимална мощност за моделите M4 Competition Купе с M xDrive и M4 Competition Кабриолет с M xDrive, новите фарове, лазерните задни светлини, воланите и интериорните лайстни, М алуминиевите ковани джанти с нов дизайн, както и BMW Operating System 8.5 са акцентите при модернизацията през моделната 2024 година.

В бъдеще редовият шестцилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo ще се предлага с три нива на мощността - 480, 510 и 530 конски сили. Характеристиките на конструкцията на двигателя, които са заимствани директно от моторните спортове, включват изключително здрав Closed-Deck цилиндров блок без гилзи, кован олекотен колянов вал и стоманено покритие за цилиндровите стени, нанесено чрез процеса на електродъгово напластяване (LDS). Сърцевината на цилиндровата глава, произведена с помощта на процес на 3D принтиране, има оптимизиран канал за охлаждаща течност, който не може да бъде постигнат с помощта на конвенционална технология за леене на метал. По този начин едновременно са оптимизирани теглото и управлението на температурата. Също както и охладителната система, захранването с масло също е съобразено със специалните предизвикателства при шофиране по състезателната писта. Технологията M TwinPower Turbo включва два Mono-Scroll турбокомпресора, като всеки от тях захранва по три цилиндъра. Индиректното, интегрирано в нискотемпературния охладителен кръг охлаждане на нагнетявания въздух и специфичните компресори оптимизират мощността. Освен това технологичният пакет включва и работещо при налягания до 350 бара директно впръскване на бензина High Precision Injection, променливо управление на клапаните VALVETRONIC е безстепенно управление на разпределителните валове двоен VANOS.