BMW Z4 получи ново специално изпълнение Edition Pure Impulse

Допълнителното оборудване Pure Impulse струва 12 129 лв. с вкл. ДДС и предлага радост от шофирането под открито небе в най-части вид.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

2/5/20241 min read

Почитателите на чистата радост от шофирането в открит BMW M автомобил могат да очакват нова модификация, която подхожда перфектно на техните предпочитания: Z4 M40i в изпълнение Edition Pure Impulse. За пръв път през моделната 2024 година върховата версия на роудстъра също ще се предлага с 6-степенна механична скоростна кутия. Новата комбинация двигател/трансмисия е сърцето на един атрактивен пакет от оборудване, който по-силно от всякога подчертава характеристиките на двуместния автомобил, насочени към интензивно изживяване при шофиране под открито небе. Освен това Edition Pure Impulse включва и напълно нови настройки на окачването с М алуминиеви джанти с различни размери – 19 инча на предната и 20 инча на задната ос - както и ексклузивни дизайнерски елементи в екстериора и интериора. Предлага се в Германия и други европейски пазари, както и в САЩ. Свежи акценти се поставят и при другите варианти на BMW Z4 с нови опции в гамата от лакови покрития за каросерията. Мощни пропорции на роудстър със специфични за M дизайнерски елементи, две седалки и класически текстилен покрив, високооборотен редови шестцилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo, чиято мощност достига до пътя чрез задвижване на задните колела: с този цялостен пакет BMW Z4 M40i се утвърди като олицетворение на пуристкия спортен автомобил. Сега, чрез възможността за контролиране на пренасянето на мощността на двигателя с 250 квт/340 к.с. чрез ръчна скоростна кутия, се добавя още един елемент от мозайката за изключително интензивно изживяване при шофиране.

При новия Z4 M40i взаимодействието на редовия шестцилиндров двигател с шестстепенна механична скоростна кутия е една изключително ексклузивна опция, не само в сегмента, но и в продуктовата гама на BMW. В актуалната гама от модели с такава комбинация на задвижването се предлагат само High-Performance спортни автомобили на BMW M GmbH. Със Z4 M40i с оборудване Edition Pure Impulse към тях сега се добавя и един BMW M Performance модел. Трилитровият двигател на Z4 M40i дължи характерната си пъргавина, спонтанното разгръщане на мощността и изискания си ход на актуалното поколение на технологията M TwinPower Turbo. Сред особеностите на агрегата са кованият колянов вал, буталата с оптимизирано тегло и изпускателният колектор с водно охлаждане, интегриран в цилиндровата глава. Един TwinScroll турбокомпресор осигурява нагнетяването на въздуха в шестте горивни камери, който преди това е темпериран с помощта на индиректен интеркулер. Освен това технологичният пакет включва директно впръскване на бензина High Precision Injection, което работи при налягане до 350 бара, променливо управление на клапаните VALVETRONIC и безстепенно регулиране на разпределителните валове двоен VANOS. Двигателят разгръща въодушевяваща тяга с максималния си въртящ момент от 500 Нм, което е на разположение в диапазона от 1600 до 4500 об./мин. Максималната мощност от 340 к.с. е налична в оборотния диапазон 50000 – 6500 об/мин. Пренасянето на мощността при специалния модел е поверено на разработена ексклузивно за Z4 M40i шестстепенна механична скоростна кутия. Това е трансмисия на BMW, специално адаптирана към мощността на редовия шестцилиндров двигател, в която са интегрирани специфични за М компоненти като зъбни колела и валове. Специално за Z4 M40i Edition Pure Impulse се изработва и системата за превключване на предавките, която осигурява уникално и типично за BMW усещане при превключване. Директната връзка между двигателя и трансмисията, както и интензивното взаимодействие при превключване на предавките осигуряват силно емоционална връзка между водача и автомобила. Прецизните ходове на скоростния лост осигуряват бързо и интуитивно превключване на предавките. При шестстепенната механична скоростна кутия редовият шестцилиндров двигател ускорява BMW Z4 M40i за 4,6 секунди от 0 до 100 км/ч. В комбинация с осемстепенната трансмисия Steptronic Sport ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 секунди.