Bristol 411 - спомен от златната ера на британското автомобилостроене

50-те, 60-те и началото на 70-те години несъмнено са един от най-забележителните периоди за автомобилната индустрия - включително и за британските производители, които по онова време изживяват невиждан разцвет.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

2/4/20241 min read

Автомобилът, който ви показваме тук, е от от първата серия на Bristol 411. Втората серия изглеждаше почти идентична, а при третата има по-изразителен вид на предната част. Дизайнът на първата серия е доста интересен и допада на феновете най-вече с изисканата задна част, финия силует и разточителния лукс в интериора. Не може да се отрече, че самите снимки, направени от продавача на този ценен екзмпляр, също имат принос за това гледаме като хипнотизирани към това спортно елегантно купе от клас Gran Turismo. Обявената цена на този идеално възстановен екземпляр е 149 500 британски лири. Всъщност марката Bristol Cars, макар и сравнително слабо позната отвъд пределите на Великобритания, всъщност през годините е създавала едни от най-грандиозните британски автомобили и в определени периоди е била реален конкурент на Bentley, Rolls-Royce, Daimler и Aston Martin.

Напереният надпис "Mopar Performance" върху двигателя напомня недвусмислено, че тук мощността е доста повече от просто "достатъчна", както се изразяват по онова време в Rolls-Royce. С модела 411 компанията Bristol за първи път след доста дълъг период от време използва нов двигател в свой автомобил. Британците остават верни на традициите си да ползват V8 двигатели на Chrysler, но тук старият двигател от тип A беше изчезнал. Замества го много по-големият двигател от серия B big-block от с кубатура 6277 куб. см - срещу "едва" 5211 куб. см при предшествениците. Този много по-голям двигател дава на 411 около 30 процента повече мощност, отколкото в предишния модел 410. 411 е в състояние да развие 230 км/ч. Монтиран е и диференциал с ограничено приплъзване.

Задвижването е на задните колела през тристепенна автоматична предавателна кутия. Интериорът демонстрира разточително използване на фина кожа и полирани панели от благородна дървесина. Моделът се произвежда от 1969 до 1976 година - в доста скромния общ тираж от 287 автомобила - но пък малкото бройки го правят още по-интересен за колекционерите. През 2010 година компанията Bristol Cars за кратко възражда знаменития 411 със специална модификация, наречена "Серия 6", която се задвижва от 5,9-литров V8 на Chrysler, използван от все още актуалния по онова време модел Blennheim, като мощността му достига до 400 к.с.