Бронирана Лада Нива за 45 000 евро? Не, не е техническа грешка.

Понякога тунингът и "подобренията", които понасят представителите на социалистическото автомобилостроене добиват застрашителни измерения. Като в този случай например.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

2/15/20241 min read

Лада Нива е един от легендарните всъдеходи за целия социластически лагер, а с годините славата й излезе и далеч отвъд границите на някогашните поддръжници на СССР. Обичан и идеализиран от едни и ненавиждан от други, моделът по свой специфичен начин се превърна в огромен пазарен успех и продължава да се радва на сериозно търсене на пазара, въпреки че се произвежда с минимални стилистични и технически промени от 1977 година насам. Или пък би било по-точно да кажем, че успехът му се дължи именно на факта, че Нива през всичките тези години не се променя, а остава такава, каквато почитателите й я харесват? Кой знае... През 90-те класическият руски всъдеход с къса база получи версии с удължено междуосие - пикап и закрит вариант с пет врати и удължено с половин метър междуосно разстояние. Принципно всяка една промяна в пропорциите на даден автомобил променя коренно естестиката му, като нерядко дори малки промени имат огромен ефект в положителен или пък в отрицателен смисъл. В случая с дългата Лада Нива аз лично нямам думи, защото тук промяната е направена сякаш без участието на дизайнер или инженер, а просто така - между предните и задните колела е добавен половин метър, със съответното добавяне на допълнителни задни врати, както и допълнително количество ламарина и стъкла. Толкова. Лично за мен автомобилът в този си вариант винаги е изглеждал като сглобен в час по трудово обучение за деца от 4-5 клас, но може би и аз прекалявам - дизайнът все пак е нещо строго субективно.

През последните дни в интернет пространството се появи една доста любопитна обява за автомобил с дълга база, намиращ се на територията на България, който според снимките и описанието е доста интересен в редица отношения. Според описанието, ламарините и стъклата са бронирани и издържат на обстрел с огнестрелно оръжие с до 7,62 мм калибър. Има специална защита за двигателя, за акумулатора и за резервоара, както и пожарогасителна система в двигателния отсек. Наличен е и интерком аудио система за входяща и изходяща комуникация. Прибавени са и някои удобства като климатик, електрически стъкла, черна кожена тапицерия и т.н. Цената на черния високопроходим приключенец е... 45 000 евро. Гумите са с размер 185/75/R16. Забавен факт е, че под предния капак работи напълно непроменен 1,7-литров бензинов четирицилндров мотор с 83 к.с. и 129 Нм при 4000 об./мин, който при стандартния модел осигурява максимална скорост от 137 км/ч и време за ускорение от място до 100 км/ч за... обърнете внимание - 19 секунди. И това за стойности за стандартен, не за брониран и значително по-тежък автомобил. От друга страна, защо да променяш нещо, което милиони по света смятат за непреходно?