Citroen 15/6 H Franay и Chapron - коли за френски президенти

Тези два удивително изглеждащи автомобила са изработени в средата на 50-те специално с идеята да превозват френския президент на официални събития.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/14/20241 min read

През 1955 г. президентът на Франция Коти възлага на фирмата Franay да проектира и изработи президентска кола, използвайки механичните елементи на наскоро пуснатия на пазара модел на Citroen - 15-Six H. Представителната лимузина изглежда забележително от всяка една перспектива, но за съжаление тя прегрява, когато се движи с пешеходно темпо по време на церемониални паради и дори се поврежда по време на държавното посещение през 1957 г. на кралица Елизабет II от Обединеното кралство. Колата в крайна сметка колата е сериозно преработена в следствие на този дълбоко смущаващ спектакъл и е отново използвана от наследника на Коти - генерал Шарл де Гол.

През 1956 г. президентът Коти достига до извода, че трябва да се направи и президентска кола с отворен покрив, като отново се използват механичните компоненти на Citroen 15-Six H. Chapron е избран за дизайнер и производител на тази кола (както и на следващия президенстски автомобил, базира на "богинята" DS, използван от президента де Гол - скоро ще ви разкажем и за него). Подобно на автомобила на Franay, огромният представителен кабриолет на Chapron служи официално за Де Гол и по-късно за наследника на Де Гол - Жорж Помпиду.