Една версия на Omega A, за която надали сте чували

Opel Omega A е известна с различни свои интересни версии, най-прочутата измежду които несъмнено е тази, създадена съвместно с Lotus. Чували ли сте обаче за варианта 4.1?

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

12/16/20231 min read

Принципно, ако човек търси европейски, класически седан с по-голям двигател от обичайните за Стария континент, най-често това желание може да се осъществи под формата на кола с десен волан, който може да бъде внесен от Австралия или Южна Африка, но как стоят нещата, ако държите на ляв волан? В този случай ще ви дадем един малко неочакван отговор - можете да импортирате нещо интересно от Южна Америка. Ето например този Chevrolet Omega А във върховата версия CD, който се продава в Бразилия. Това е практически същият автомобил като Opel Omega A, но под предния му капак има редови шестцилиндров мотор с кубатура цели 4,1 литра.

Да, това не е някаква супер рядка версия в стил Irmsher, би могъл да предположи човек, ако колата беше от Европа. Това е нормален за Бразилия и изобщо за Латинска Америка върхов вариант за модела, точно както в Европа водещият двигател за Omega беше 3.0. Интересното е, че Omega mk1 се произвежда в Южноамериканската държава малко по-дълго, отколкото в Европа - до 1998 година, ако трябва да бъдем честни, тоест година преди да се появи фейслифта на Omega B при нас. Показаният екземпляр е именно от последната произведтвена 1998 г.