Ето как изглежда Волга ГАЗ 3102 с интериор в стил Jaguar

В края на 90-те московският научно-техничеки комплекс "Сет" представя лимитирана серия на Волга ГАЗ 3102 със специално оборудване и интериор, почти изкопиран от Jaguar S-Type.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/31/20241 min read

В края на 90-те години на миналия век московският научно-технически център "Комплект" пусна малко известна днес тунинг версия на емблематичния модел ГАЗ 3102. Добре познатият руски седан получава сериозна допълнителна екипировка, включваща алтернативни фарове на немската фирма Hella, сервоуправление ZF, допълнителни аелородинамични дефлектори, гуми Bridgestone, както и алармена система с централно заключване. Солидна част от местните компоненти са заменени с вносни, двигателят също е основно модифициран - 2,3-литровият четирицилиндров бензинов агрегат е с мощност 131 конски сили. В кабината откриваме арматурното табло на по-модерния ГАЗ 3110, което обаче е допълнително разкрасено и облагородено.

На автомобилите от серията се монтира изцяло нова изпускателна система със значително намалено ниво на шум. Интериорът е променен почти де неузнаваемост: ново е не само таблото, но и четириспицовият волан с дървена вложка, появява се и стилизирана дървена облицовка, която по-формата си поразително се доближава до това, което представлява таблото на актуалния по онова време Jaguar S-Type. Появили са се електрически стъклоподемници и други модерни "глезотии", но не са забравени и класическите завески за задните врати и задния прозорец. Не е напълно ясно колко автомобила са произведени от серията, която се прави от края на 90-те до към 2004-2005 г. но със сигурност има оцелели екземпляри и до днес - като този, който виждате на снимките. Въпросният автомобил е от последните произведени - през 2004 година, има обявен пробег 154 000 км и е се продава срещу половин милион рубли, което се равнява на около 10 000 лева.