Fiat Uno е представен официално преди 41 години във Флорида

Звучи доста невероятно, но официалното представяне на Fiat Uno пред се състои прпез 1983 година не къде да е, а в щата Флорида, САЩ, като презентацията включва няколко емблематични места, сред които Кейп Канаверъл!

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/29/20241 min read

Наследникът на 127 - Uno, е един огромен пазарен успех, който в голяма степен променя нагласите на хората към малките автомобили, тъй като с всичките вложени в него иновации и модерни технологии той е от първите мъници, признати за пълноценни коли за всякакви цели: автомобилът е компактен отвън, но много просторен отвътре, с изключитено качествени за времето и сегмента материали в интериора, и всичко това е постигнато с висок дял на участие на роботи в производствения процес. Uno изглежда предопределен за голям успех от самото начало. На Нова година през 1983 г. американският университетски и правителствен проект ARPAnet създаде TCP/IP протокола: това беше началото на интернет. И макар световната мрежа да беше само проект за бъдещо разработване, техническата база беше готова за най-голямата революция към края на миналия век. През същия месец, отново в САЩ, базираната в Торино марка представи автомобил, който продължи да доминира пазара на компактни автомобили в продължение на много години: Fiat Uno. Ключовите места на пътуващата презентация се намират в щата във Флорида; журналисти от цял ​​свят преминават разстоянието от Орландо до Кейп Канаверъл – последният символ на завладяването на космоса – и от пистата Дейтона до EPCOT, вдъхновен от футуристичния град, нарисуван от Уолт Дисни и открит в края на 1982 г. Пътуването, преминаващо през столицата на космоса, има за цел да погледне напред към технологично ориентирано бъдеще.

Проектиран от Italdesign на Джорджето Джуджаро, наследникът на славния Fiat 127 е компактен хечбек със силно наклонен преден капак и предно стъкло, включващ изчистени, но елегантни линии, а височината на купето подчертава гъвкавия и просторен салон. Интериорът се доминира от семпло, модерно арматурно табло, със сателити за управление, разположени около арматурното табло, както и голям рафт за поставяне на предмети. Големият успех на 128 и особено на 127 подчерта предимствата не само по отношение на поведението на пътя, но и на цялостната компановка, която оставя достатъчно пространство в купето въпреки малкия външен размер на автомобила: напречен преден двигател и задвижване на предните колела. В сравнение с предшественика, геометрията на задния мост е подобрена. Високонадеждният четирицилиндров 903-кубиков двигател с мощност 45 к.с., наследен от 127, остана, докато не беше заменен през 1985 г. от новото поколение двигатели "FIRE". При пускането на пазара, заедно с Uno 45, Uno 55 също беше наличен със своя 1100-кубиков двигател от Ritmo 60 и четири- или петстепенна скоростна кутия (която еволюира през следващата година в Uno 60 с опция за автоматичен трансмисия), както и Uno 70 с 1300-кубиков двигател от Ritmo 70 и петстепенна скоростна кутия. Общо между вариантите с три и пет врати се предлагат седем версии, от нормалното ниво на оборудване до по-високата версия „S“.

Скокът в качеството е забележителен, и то не само що се отнася до материалите, а най-вече за огромните финансови усилия: пет години проучвания и проектиране, с бюджет от около един трилион италиански лири, съставляващ най-големия инвестиция, които Fiat някога е правил в този момент. За първи път роботите за сглобяване и боядисване са използвани в заводите Rivalta и Mirafiori, където въвеждането на сложна механизация значително подобри хомогенността и качеството на продукцията. Сякаш за да уравновеси напредъка на технологиите, маркетинговият отдел на Fiat създаде оригинална и иновативна рекламна кампания, фокусирана върху реклами с любопитни анимации от карикатуриста Форатини, пораждайки поредица от термини, които вече са широко използвани от много години. Fiat Uno е проектиран да изглежда като малко сладко слонче на колела, което е трансформирано, за да разкрие многоликия характер на автомобила. Това формира основата за няколко неологизма на италиански: „comodosa“ („удобен и уютен“, подобно на датската и норвежката концепция за hygge), с малкото слонче във формата на фотьойл; „sciccosa“ („елегантен“), носещ цилиндър и опашка; „risparmiosa“ („спестяване на пари“), превръщайки се в касичка; и накрая „scattosa“ („бърз“), с малкото слонче като котка, излизаща от торба. Успехът на Fiat Uno е почти незабавен: той се харесва толкова много на публиката, че е обявен за кола на годината през 1984 г. Основните му силни страни са голямото пътническо пространство, което може да побере до петима души и голям багажник, който е лесно достъпен от задния капак. Иновативното табло с два сателита за управление на почти всичко отстрани на таблото също беше много популярно. Само мигачите се управляват от традиционно лостче зад волана, докато бутоните за управление на климатика бяха в средата, по-надолу под вентилационните отвори. Също толкова ефективна беше и единствената централна чистачка на предното стъкло с няколко интервала на движение.
Съвсем скоро ще ви разкажем и за някои от най-интересните моменти от историята на Fiat Uno, както и за култовия Fiat Uno Turbo i.e.