HWA Mercedes-Benz A 32 K AMG - когато всичко беше възможно

Когато две имена, свързани със спортните машини на Mercedes - HWA и AMG, обединят усилията си, няма как да не се роди нещо невероятно. Като тази А-класа с компресорен V6 под предния капак, например...

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/20/20241 min read

Когато излезе на бял свят, А-класата на Mercedes поляризира мнението както малко модели на марката са успявали. Това беше най-малкият сериен Mercedes за всички времена, за първи път марката навлезе в толкова нисък за нея сегмент. С конструкцията си тип сандвич, включваща висок под и клиновидно монтиран двигател, който при челен удар се плъзва под пода на пасажерската клетка, тя имаше авангардна техника, предизвикателен дизайн и доста... компромисен за стандартите на Mercedes интериор, който макар и доста просторен предвид компактните външни размери на каросерията си остана сравнително елементарен от към материали и изработка. През годините А-класата получи и някои малко по-мощни варианти, но такова чудо, каквото представлява компресорната шестцилиндрова версия на HWA, не е имало никога повече.

Кой би могъл да предположи, че именно автомобил като първата A-класа ще вдъхнови богат колекционер на автомобили да поръча специално модифицирана версия с два двигателя и куп конски сили? Неговата цел е била да създаде най-дискретния суперавтомобил, използвайки A-класата като основа, съчетавайки я с най-високи нива на AMG мощ. И ето как се ражда A32K. Компанията, отговорна за направата на A32K, беше HWA. От 1967 г. HWA произвежда автомобили, използвани от Mercedes за моторните спортове, като туристическите коли CLK DTM и други уникални творения. HWA също имат богата обща история с AMG. Заедно HWA и AMG създават автомобили за моторния спорт от категория GT1, техен общ проект е и митичния CLK GTR AMG, за чийто дизайн и производство отговаря именно HWA.

Първоначално планът е бил да се използва AMG V8 с мощност 500 конски сили за A32K. След катое е установено, че няма достатъчно свободно пространство за подобен голям агрегат, инженерите стигат до извода, че задвижването на SLK 32 AMG пасва идеално. Серийният V6 с механичен компресор има 3,2 литра работен обем и мощност 354 к.с., като преди да бъде пренесен в А-класата е доработен и получава 21 допълнителни конски сили. За да се постигне отговарящо на мощността на двигателя пътно поведение, окачването и спирачната система са изцяло преработени. Как се държи кола с предно предаване и толкова висок център на тежестта обаче само можем да предполагаме при наличието на мощност 375 конски сили. Едно е сигурно - на хартия показателите си ги бива: 4,9 секунди за спринта от място до 100 км/ч, 20,2 сек за ускорение от нула до 200 км/ч, електронно ограничена на 250 километра в час максимална скорост. Теглото обаче също си го бива и е далеч от лека категория - 1665 килограма.