Hyundai IONIQ 5 N вече e в България

Носителят на наградата Aвтомобил на годината за 2023 г. се предлага у нас на цена от 149 800 лв с ДДС.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

2/13/20241 min read

IONIQ 5 N на Hyundai Motor Company — първият спортен, изцяло електрически модел на марката N е бъдещето на електрификацията и нов начин за феновете на спортните автомобили да наелектризират страстта си към шофирането на пътя и пистата. Този мощен EV се възползва от няколко технически подобрения. Електрическите му двигатели се въртят до 21 000 оборота, осигурявайки 478 кВт / 650 к.с. с включен N Grin Boost. Това е резултат от двустепенния инвертор с повишена енергийна ефективност за по-голяма мощност за новата 84 кВтч батерия. Няколко ексклузивни функции подпомагат производителността и представянето. N Grin Boost максимизира ускорението чрез увеличение на мощността за 10 секунди, а N Launch Control осигурява три различни нива на сцепление за възможно най-бързия старт.

IONIQ 5 N разполага с N-настроени спирачки, които представляват най-мощната спирачна система на Hyundai. Моделът има предни дискове с диаметър 400 мм с четирибутални моноблокови апарати и 360 мм задни дискове. Тези спирачки са конструирани с нови леки материали и оптимизиран въздушен поток за подобрена ефективност на охлаждане. В допълнение, регенеративната спирачна система е преконфигурирана в IONIQ 5 N, за да подобри спирачната ефективност. Тя е и основният източник на спирачна сила, докато механичните спирачки доставят допълнителна спирачна сила, когато е необходимо, осигурявайки повишена издръжливост на пистата. Като ежедневен спортен автомобил, IONIQ 5 N осигурява завладяващо усещане при смяна на предавките и емоционално шофиране чрез интегрирания N e-shift и N Active Sound +.

N e-shift осигурява усещане за контрол върху подаването на мощност и създава впечатление за превключване, докато N Active Sound + работи, за да достави не само футуристичен EV звук, но и подобни на ДВГ звуци на двигателя и изпускателната система.