Идеално запазено Ferrari 250 GT SWB излиза на търг

Това е един от малкото модели в автомобилната история, при които форма и функция се срещат по начин, който създава абсолютно съвършенство.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/10/20241 min read

Малко автомобили наистина надхвърлят границите на дизайна, за да се превърнат в нещо повече от сбор на своите компоненти и да бъдат считани за форма на изкуство, а не за транспортно средство – 250 GT SWB несъмнено е един от тях.⁣ ⁣250 GT SWB на Ferrari действително е един от редките примери в автомобилната история, където форма и функция се срещат, за да постигнат пълно съвършенство, в това отношение той може би е надминат само от собствения си пряк наследник - 250 GTO. Един от само 45-те екземпляра Competizione с алуминиева каросерия, произведени през 1960 г., шасито 1773 GT е завършено на 16 март 1960 г., и, както е отбелязано на производствения му лист, то е направено специално за изданието от 1960 г. на 12-те часа на Себринг – състезателния дебют на SWB. Това Ferrari е доставено ново в състезателна спецификация на високо ниво съгласно всички правила на компанията - трябва да се отбележи двигателят Tipo 168B "hot rod". Този SWB е пилотиран от Джордж Арентс и Бил Кимбърли, и двамата богати наследници и добре известни представители на състезателната сцена в САЩ. Арентс е основател на NART, така че не е случайно, че именно той е първият собственик на този автомобил 1773 GT.⁣

Ferrari 250 GT SWB Competizione затвърди своето място в историята на спортните машини като един от най-успешните GT състезателни автомобили на всички времена с близо 250 победи в над 700 състезателни състезания. Класиран сред най-добрите съществуващи 250 GT SWB Competizione, 1773 GT може да се похвали с рядката комбинация от високопроизводителна оригинална конфигурация на конструкцията, забележително ниво на оригиналност и запазеност и значителна история на състезанията в някои от големите състезания за издръжливост от периода. Подходящ за някои от най-добрите автомобилни събития по света, от тревните площи на Pebble Beach до Dunlop Curves на Le Mans, този великолепен SWB Competizione скоро предстои да бъде продаден на търг от аукционната къща RM Sotheby`s и да заеме подобаващо място в нечия колекция.