IKA Torino - "Националният автомобил на Аржентина"

Този забележително елегантен и почти неизвестен в Европа автомобил е дело на аржентинска фирма, по-късно изкупена от Renault, има американска техника и открояващ се дизайн, изваян от Pininfarina.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

12/29/20231 min read

IKA Torino, който по-късно е прекръстен на Renault Torino, е автомобил от среден клас, създаден и произвеждан от Industrias Kaiser Argentina (IKA) по споразумение с American Motors Corporation (AMC). През 1966 г. Torino се превръща в първия национален продукт на IKA. Компанията IKA е закупена от Renault през 1975 г., давайки началото на фирмата Renault Argentina S.A. Но да се върнем към Torino, който освен италианско име има и ефектен и запомнящ се дизайн, създаден от италианското студио Pininfarina. Torino е изграден на платформа, идваща от американския концерн AMC и се произвежда до 1981 г. във варианти с твърд покрив с две врати и седан с четири врати. Описван е като „националната кола на Аржентина“.

Още през 1961 г. IKA започва трескаво да търси кола, която може да пробие на аржентинския пазар - кола, която може да комбинира американската надеждност с европейската елегантност. Аржентинският автомобилен производител решава да предостави два Rambler Americans от 1965 г. (купе с твърд покрив и седан) на Pininfarina, търсейки сериозна актуализация на стила. Новият дизайн до голяма степен поддържа общата форма на оригиналния Rambler с напълно нов интериор и обновена "европейска" решетка и задна част. Автомобилът е представен на 30 ноември 1966 г. на Autódromo Juan y Oscar Gálvez и е рекламиран като типичния аржентински автомобил. Torino се оказва много популярен през 60-те и 70-те години на миналия век. Той продължава да се произвежда и след като IKA вече става собственост на Renault.

Renault продължава производството до началото на 80-те години. През 1978 г. аржентинският автомобилен пазар започва значително да се забавя и това също съвпада с облекчаването на търговските ограничения и навлизането на все повече автомобили чуждестранно производство. Torino не успява да се конкурира успешно с по-новите играчи на пазара, които са по-евтини и по-надеждни чужди модели. Производството на модела Torino приключва окончателно през 1982 г. Продадени са общо 99 792 екземпляра IKA Torino с две и четири врати.

Интересно е да се отбележи, че всички двигатели, използвани при Torino, са сглобявани в Аржентина по американски лиценз. Агрегатите са изцяло редови шестцилиндрови, с кубатура 3,0, 3,8 и 4,0 литра. В зависимост от изпълнението, мощността варира от 122 конски сили при базовия модел до 251 к.с. и 382 Нм при флагмана Torino 380W TC, под чийто преден капак работи четирилитров мотор Tornado Interceptor 241.

Екземплярът, който ви показваме на снимките тук, се продава в момента в родната си Аржентина и е произведен през 1969 г. Този ранен образец на модела се отличава с изключително красивата си задна част и интериор. Истината е, че като излъчване и стил тази кола като че ли е комбинация от най-добрите идеи от целия свят по онова време. По-късните серии, когато Renault се присъедини към сътрудничеството, също са впечатляващи, с нова задна част и интериор, но честно казано, тази ранна версия показва може би най-доброто лице на "Националният автомобил на Аржентина". Конкретното тъмносиньо купе 380W има под капака си 3,8-литров редови шестак, носещ наименованието Tornado Interceptor.