Jaguar XJ Daimler Six LWB - рядка ценност за ценители на британските класически автомобили

Тази рядка конфигурация е произведена в тираж от само 1330 бройки и идва от времената, когато най-красивите коли на Jaguar все още се казваха Daimler.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

2/7/20241 min read

Jaguar XJ е една от най-легендарните британски лимузини на всички времена, и един от най-знаменитите модели в цялата история на Jaguar. Специално поколението X300/X308 лично на мен ми е един от най-любимите автомобили за всички времена - харесвам го толкова много и е останал толкова надълбоко в сърцето миу че бих го определил като особено съкровена частица от автомобилното ми "аз". Трудно ми е да степенувам и подреждам, когато става дума за най-любимите ми неща, но след най-големите ми автомобилни мечти в лицето на Bentley и Rolls-Royce, тази генерация на jaguar XJ е може би следващият ми най-любим автомобил въобще. А най-великолепните образци на Jaguar XJ традиционно носеха допълнителното наименование Daimler - всъщност тази компания е основана още през 1898 година и до 80-те се подвизава на пазара като самостоятелен производител, преди да бъде изцяло изкупена от Jaguar. Моделите Daimler неизменно включват серийно цялото допълнително оборудване на останалите версии, плюс куп специални отличителни елементи - кои дребни, кои съществени, но неизменно с поразително въздействащ ефект върху общото излъчване.

Външно версиите Daimler на Jaguar XJ се разпознават най-лесно по оребрената в горния си край рамка на радиаторната решетка, както и по хромираната лайстна над задната регистрационна табела, която е с аналогично вертикално релефно оребряване. Вътре освен разточително оборудване клиентите получават разкошни ръчно съшити тапицерии от най-фина кожа с марка Connolly. Апликациите от благорородни породи дървесина са повече на брой и спо-голяма площ, отколкото при останалите версии на модела, а сгъваемите дървени масички в гърбовете на предните кресла са сред коронните номера на Daimler. Всички тези изключителни елементи могат да се видят, при това в абсолютно блестящо състояние, и при предлагания за продан екземпляр, който ви представяме тук. Колата не само много рядка - направени са само 1330 бройки от Daimler Six с дълго междуосие, но е и от последните произведени от своя вид - датата на производството е 2 юли 1997 година, тоест автомобилът е направен горе долу едновременно с представянето на наследника X308, чиито версии Daimler вече не са Six и Double Six, а V8 и Super V8, задвижвани съответно от атмосферен и компресорен V8. При Daimler Six под предния капак работи легендарния редови шестак AJ16 с работен обем 4,0 литра и мощност 240 к.с.

Тъмносиният автомобил има и впечатляващо малък доказан пробег от едва 37 472 мили или прибризително 60 305 км. При това състоянието е без абсолютно никакви забележки, има и надлежна документация за всички видове поддръжка. Конфигурацията показва много изискан вкус - тъмносиньо ляково покритие, мното хром, семпли 16-цолови алуминиеви колела и интериор в два тона бледо бежова кожа и ослепително красиви апликации от полирана орефова дървесина с допълнителни вложки. Цената в търга достигна до 9000 британски лири. Единственият "недостатък" лично според моите разбирания е дясното управление - което би било известен проблем единствено ако човек планира да кара автомобила повече.