Легендарната марка Vespa е произвеждала и автомобили!

Звучи невероятно и е малко известен факт, но между 1957 и 1961 г. марката е правила мини-автомобил на име 400.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

10/19/20231 min read

Когато повечето хора чуят или срещнат някъде името Vespa, те веднага го свързват със симпатичните мотопеди с неповторимо чаровен дизайн, които от десетилетия са се превърнали в една от визитните картички на Италия. Vespa е легенда, начин на живот и единствено по рода си явление в света на скутерите. Но истината е, че Vespa, макар и за кратък период от време, са произвеждали и автомобили - факт, който вероятно ще изненада мнозина.

Оригиналното микроавтомобилче се произвежда във Франция, дизайнът на каросерията му е дело на Piaggio. Клиентите са имали избор между версии с имената "Luxe", "Tourisme" и "GT". Автомобилът прави своя публичен дебют на 26 септември 1957 г. на пищна и ефектна презентация в Монако. Директорите на ACMA осигуряват подобаващо добро присъствие от страна на изтъкнати представители на пресата, като канят и трима известни по онова време състезателни пилоти на представянето на Vespa 400.

Vespa 400 е двуместно градско автомобилче с две основни седалки и малко място за багаж зад седалките или кът за две малки деца на опционална възглавница. Предните седалки представляват прости тръбни метални рамки с платнена тапицерия, монтирана върху еластични пружини, а между седалките са разположени ръчната спирачка, стартерът и смукача. Смяната на предавките става от тънък лост, монтиран централно на пода.

При първите серии от автомобили прозорците на вратите изобщо нямат функция за отваряне или дори открехване, което създава сериозен дискомфорт, но пък от друга страна увеличава използваемата широчина на салона за водача и пътника. Контролните уреди са възможно най-семпли и сведени до най-необходимото - скоростомер и сигнални светлини.

Платненият покрив на Vespa 400 може да се навива, създавайки отвор от края на челното стъкло до края на тавана. 12-волтовият акумулатор е разположен под предния капак на колата, скрит зад предна решетка с чисто декоративна функция и е монтиран на рафт, който може да се плъзга. Резервното колело е хитроумно поместено под седалката на водача.