Mercedes представи фейслифт на G-класата

Култовият всъдеход остава верен на характера си, като същевременно получава нови задвижвания, освежен дизайн и модернизирана техника.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/27/20241 min read

Обновената G-класа продължава успешната история на моделната серия, създадена през 1979 г. От Mercedes-Benz. Офроуд иконата както и досега залага на проверената и тествана конструкция на рамата, трите механични диференциала и LOW RANGE, както и на стабилна задна ос и независимо предно окачване. Преработеният контролен блок за офроуд, новият OFFROAD COCKPIT и прозрачният преден капак на автомобила правят офроуд преживяването дигитално. От днес G-класата може да бъде поръчан в представителствата на Силвър Стар в страната, като се очаква първите автомобили да бъдат доставени в началото на есента.

Дизайнът на каросерията е леко модифициран и освежен – с нова радиаторна решетка с четири вместо с три предходни хоризонтални ламела и преработени предни и задни брони. В същото време емблематичният и разпознаваем облик на автомобила е напълно запазен, фините модификации подобряват акустичния комфорт и ефективността. Новата облицовка на А-колоната, спойлерната лента на ръба на покрива и новите изолационни материали допринасят за подобрена аеродинамика и по-високо ниво на комфорт по време на шофиране. Дигитализацията в интериора и услугите за свързаност на автомобила идват с новото поколение на информационно-развлекателната система MBUX и вградените дисплеи за водача и за мултимедия с диагонал от 31,2 см (12,3 инча). Мултимедийният дисплей вече е с тъч-функционалност и така допълва останалите възможности за управление на системата – от волана и от тъчпада на централната конзола.

Моделът идва с изцяло новите модификации Mercedes-Benz G 500 и G 450 d, а също и с върховия и спортен Mercedes-AMG G 63. Благодарение на електрификацията, новите модели предлагат подобрена адаптивност при офроуд каране и по-голям комфорт на асфалтирани пътища. Хибридната технология под формата на интегрирания стартер-генератор (ISG) и 48-волтовата бордова електрическа система допринасят за повишена производителност и намалена консумация на гориво. G 500 се задвижва от 3,0-литров редови шестцилиндров двигател с двойно турбо, посредством изпускателен турбокомпресор и електрически спомагателен компресор. Бензиновият двигател генерира 449 к.с. и осигурява максимален въртящ момент от 560 Нм. Диапазонът на двигателите се допълва с дизеловия шестцилиндров двигател в G 450 d. Агрегатът предоставя 367 к.с. + 20 к.с., а въртящият момент е 750 (+200) Нм.

Mercedes-AMG G 63 се задвижва от изпитания AMG 4,0-литров V8 битурбо двигател. Той доставя 430 кВт (585 к.с.) и осигурява максимален въртящ момент от 850 Нм. Нова функция е комбинацията с 48-волтова технология и интегриран стартер-генератор (ISG). Тази електрификация осигурява допълнителни 15 кВт (20 к.с.) и 200 Нм въртящ момент за кратко време. От място изцяло новият Mercedes-AMG G 63 ускорява до 100 км/ч за само 4,4 секунди. Това динамично задвижване продължава до максимална скорост от 220 км/ч. Предлаганият като опция пакет AMG Performance позволява максимална скорост от 240 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди.