Mercedes W123 5.0 AMG седан - има и такова чудо

Звучи почти невероятно, но един от най-легендарните по отношение на здравина и надеждност, но и най-малко спортни модели в историята на Mercedes, има и вариант, доработен от AMG.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/7/20241 min read

Всъщност, през първите двайсет или дори трийсет години от своята дейност, фирмата AMG със седалище в германския град Афалтербах може да се похвали с цял куп изключително интересни, но редки и почти неизвестни днес проекти. Тъй като в онези времена AMG все още е напълно независимо предприятие, работещите за тунинг фирмата специалисти всъщност са имали свободата да се занимават с куп идеи, които биха изглеждали абсолютно екзотични, неразумни и в крайна сметка неосъществими в ерата, когато прочутите специлисти по спортни доработки на Mercedes стават част от германския концерн и всеки модел вече трябва да е строго съобразен със стратегията на големия производител. Именно заради този период на експериментателство и нестандартни идеи днес можем да се радваме на рядко срещани куриози като например AMG версията на базата на Е-класата от поколението W123. Истината е, че W123 и AMG в едно изречение звучат като оксиморон - защото това сам по себе си е един от най-здравите, най-издръжливите и технически най-съвършените автомобили за всички времена, но ако има нещо, което той не притежава, това е спортен характер. Но ето - от AMG очевидно са гледали нещата под друг ъгъл и резултатът е бил налице под формата на този извънредно рядък, може би дори уникален 5.0 AMG.

Този конкретен екземпляр първоначално е произведен в оранжев цвят, с люк на покрива, сервоусилвател на волана и автоматична скоростна кутия, а след е беше напълно превърнат в AMG, следователно всички допълнителни части са оригинални от AMG. Под предния капак е инсталиран двигател M117 5.0 V8 с 231 к.с. Важно е да споменем, че в регистрационния документ на автомобила пише „5.0 - AMG“. Не успяхме да намерим сравнимо превозно средство по никакъв начин - известно е съществуването на брутално доработено комби 500 TE AMG, както и на купе 500 CE (известно още като 280 CE 5.0), но не и на седан. Състоянието на колата е много добро и според информацията от автокъщата всичко работи безупречно. Изживяването при шофиране вероятно е наистина страхотно, защото 5.0 V8 двигател в W123 е необикновен и с огромна тяга - както и забележителен звук. Боята е много добра с много леки следи от употреба. Интериорът е чист и добре поддържан. Технически току-що е извършен нов преглед с нови филтри, течности и нов акумулатор. Колата "пали перфектно и се движи както трябва. Теоретично бихте могли да я карате всеки ден." Трябва само да си приготвите 50 000 евро - но според мен инвестицията си заслужава, тъй като това е един от съвсем малкото, може би дори единствен седан W123 с двигател от AMG.