MINI пуска нов малък електрически кросоувър на име Aceman

Новото MINI Aceman съчетава компактни размери с максимално място за пътниците и напълно електрическо задвижване.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

4/25/2024

MINI празнува премиерата на първия кросоувър модел в премиум сегмента на малките автомобили. Новото MINI Aceman съчетава компактни размери с максимално място за пътниците и напълно електрическо задвижване. По този начин в настоящето се пренася основната идея на сър Алек Исигонис, създателя на classic Mini: максимално оползотворяване на пространството върху минимална площ и модерна задвижваща концепция. Прогресивният дизайн на новото MINI Aceman позволява пет удобни седалки при дължина на автомобила малко над четири метра. С иновативни технологии MINI разширява интериора чрез всеобхватно дигитално потребителско изживяване. Напълно електрическото задвижване на MINI Aceman дава нов тласък на типичното за MINI Gokart усещане. Традиционните ценности на марката, заедно с модерните асистиращи системи и типичния за марката дизайн, проправят пътя на MINI към напълно електрическото бъдеще. С впечатляващата си предна част, мощните контури и атлетична стойка, спортният кросоувър модел на MINI олицетворява пъргавина и самоуверено присъствие. Със своите пропорции от 4,07 метра дължина, 1,75 метра широчина и 1,50 метра височина, MINI Aceman заема позицията между MINI Cooper и MINI Countryman.

Оформлението на повърхностите на MINI Aceman допринася за ясната, свежа естетика на новия модел. Стегнатите, издължени повърхности на каросерията са силно подчертани от прецизни линии и ярко изразени ъгли. Този впечатляващ дизайн на MINI Aceman прави прогресивно изявление, но също така е и препратка към историята на марката и още на пръв поглед идентифицира автомобила като MINI. Фината триизмерност на повърхностите на каросерията е стилно подчертана от изразителните цветове. В зависимост от ъгъла на светлината и перспективата, сенките на каросерията могат да бъдат възприети в различна степен. В комбинация с четирите типични за MINI контрастиращи цвята на покрива особено ярко се подчертава изразителният характер на MINI Aceman. MINI Aceman се предлага с четири различни Trims. В предната част на страничния праг е прикрепена продълговата емблема с името на дизайна на съответния вариант на оборудване (trim).
Essential Trim представя максимална яснота и цялостно редуциран външен вид, подчертавайки определени функционални части като логото в новото Vibrant Silver покритие. С Classic Trim, контрастният покрив и външните огледала могат да бъдат избрани в черно или бяло. Предната решетка е в черен гланц, докато вътрешната повърхност на решетката и бронята са в цвета на каросерията.
Favoured Trim разширява възможностите за индивидуализиране на визията на MINI Aceman с опцията за характерния Multitone Roof в комбинация с бели корпуси на огледалата и рамка на предната решетка във Vibrant Silver. Максимално спортния дух на новия кросоувър модел е особено очевиден с JCW Trim. Вдъхновеният от моторните спортове вариант на оборудването има индивидуален дизайн на предната и задната част. Предната решетка включва рамка и специфичното за варианта JCW лого в гланцово черно, докато контрастния покрив в Chili Red и червени ивици на предния капак подчертават мощния цялостен външен вид. Междувременно задната част е скулптурирана с много по-мускулеста форма и всички панели са в черен гланц. Опциите са оформлението на екстериора на MINI Aceman включват и джанти с размери между 17 инча и 19 инча и разнообразни аеродинамични дизайни.

Новият дизайнерски език на MINI “Charismatic Simplicity” е особено ясно изразен в интериора. Последователната редукция на интериорния дизайн в MINI Aceman следва оригиналната визия на Алек Исигонис, изобретателят на classic Mini. Кокпитът цитира три централни дизайнерски елемента на classic Mini с удобния волан, централния OLED дисплей и преработената, характерна лента с т.нар. toggle превключватели. По този начин с изцяло новия кросоувър модел MINI пренася историята на марката тук и сега. Просторните вътрешни панели на вратите, в комбинация с комфортните размери в областта на раменете и удобното пространство за краката, осигуряват открита и разточителна атмосфера в светлия кокпит. Панорамният стъклен покрив подчертава този ефект с допълнителна светлина отгоре. В тъмната част на денонощието вътрешното осветление по протежение на рамката на покрива осигурява избраното светлинно настроение в интериора. Свободно стоящите дръжки на вратите и капаците на високоговорителите в новото Vibrant Silver покритие са подравнени диагонално и създават очарователен контраст с хоризонталния дизайн в предната част на кокпита.

MINI Aceman се предлага само с напълно електрическо задвижване и позволява мобилност с нулеви локални емисии. В градската среда и при разходки отвъд нея ефективният електромотор осигурява типичната за MINI радост от шофирането. При въвеждането на пазара новото MINI Aceman ще се предлага във вариантите MINI Aceman E, както и по-мощното MINI Aceman SE. Електромоторът на MINI Aceman E с мощност 135 кВт/184 к.с. развива въртящ момент от 290 Нм, ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7,9 секунди и позволява максимална скорост от 160 км/ч. Електромоторът на MINI Aceman SE с мощност 160 кВт/218 к.с. развива въртящ момент от 330 Нм. Той ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7,1 секунди и позволява максимална скорост от 160 км/ч. С енергийния си капацитет от 42,5 кВтч батерията на MINI Aceman E осигурява пробег от 310 км при тестовия цикъл WLTP. Високоволтовата батерия на MINI Aceman SE има енергиен капацитет от 54,2 кВтч и осигурява пробег от 406 км при тестовия цикъл WLTP.