Непознатите автомобили -Tatar Sokol

Надали сте виждали или чували за този мистериозен спортен модел от началото на 90-те, но той все пак съществува . името му е Tatar Sokol

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/27/20241 min read

През годините автомобилната индустрия е ставала свидетел на най-разнообразни творения на знайни и незнайни ентусиасти. Наскоро попаднах именно на такъв куриоз в една от стотиците автомобилни групи във Фейсбук, в които членувам. Това, което беше налично за въпросната странна кола, бяха тези две снимки и името й, написано с някакви странни правописни грешки, поради които част от коментиращите се чудеха да не би пък, аджеба, да ставало дума за някаква незнайна Tatra. Не, славянското име Tatar Sokol си е съвсем правилно изписано. Този уникален автомобил е билпредмет на две статии от по половин страница, написани от едновремешния му продавач през 2006 година - сър Джон Уитмор, в автомобилния раздел на The Daily Telegraph по-рано същата година (7 януари и 4 февруари). Във втората статия сър Джон разкрива, че колата носи името Sokol, произведена е през 1971 г. и е регистрирана за първи път в Обединеното кралство през 1978 г. Колата е правилно идентифицирана от двама читатели, единият от които, Мартин Колинс, е познавал самия Станислав Татар, който е създател на проекта и негов съсед в Орпингтън, Кент.„

Станислав Татар е поляк, който се бие на страната на съюзниците през Втората световна война, преди да се пенсионира в Шотландия, където създава първата си кола от нулата. Девет години по-късно той се установява в тогавашна Родезия и започва да се занимава с производство на камиони. Той замисля този автомобил през 1970 г. и започва конструирането му с помощта на платформа от Volkswagen, която е значително модифицирана. Каросерията, изработена в неговия завод за камиони в Родезия, е от изцяло валцована стомана, с изключение на капака от алуминиева сплав. Когато Татар се мести в Кент със семейството си през 1977 г., той носи със себе си почти завършената кола.

Първоначално единствените фарове на колата са били тези, поставени в предната решетка. Те обаче не отговарят на разпоредбите за „конструкция и употреба“ и изскачащите лампи, разположени между бронята и капака на предния панти, са допълнително монтирани, което позволява на автомобила да бъде регистриран през 1978 г. За тази формалност татарите го наричат ​​„Сокол“ “, славянската дума за сокол. Малко по-късно той заменя 1600-кубиковия двигател на Volkswagen с 2,0-литров двигател на Toyota, който изисква двойни странични радиатори, което допълнително прикрива връзката между VW и Sokol.

Роман, най-малкият син на създателя на машината, е отговорен за оригиналните скици, докато е още в ранните си тийнейджърски години, а по-късно, като спец в електрониката, се погрижва за добавянето на изключително напреднала електроника, с инструментален екран, вграден в централната част на волана. За съжаление Роман почива през 1994 г., на 33-годишна възраст, а Татар и съпругата му се върнаха в Полша, оставяйки Sokol с по-големия си син Джон. Имайки свой собствен бизнес с електротехника в Съсекс, Джон не успява да отдели време и енергия, необходими за завършване на всички детайли и поддръжка на колата, така че той наема място за съхранение за нея в хамбар, използван от специалиста на Triumph Дейвид Гилдинг. Следват доста неясни години, през които автомобилът като цяло запада. При продажбата си през 2006 година колата е в несигурно състояние и с доста липси. Какво се е случило с нея, дали е била възстановена в добър вид и дали се движи, поне на нас не ни е известно.