Nissan President - първият японски суперлуксозен автомобил

Днес моделът, който се смята за олицетворение на абсолютният японски лукс при автомобилите, е Toyota Century. Първият такъв модел в Империята на изгряващото слънце обаче е Nissan President от 1965 година.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

12/21/20231 min read

Преди емблематичният модел Toyota Century, наречен от мнозина "Японският Rolls-Royce, да се появи на японския пазар, най-луксозните автомобили в Империята на Изгряващото слънце всъщност са дело на Nissan. Именно този Nissan, първото поколение на модела President, се превръща в първият японски суперлуксозен автомобил от 1965 година. Ръчно изработената лимузина носи вътрешнофирмено означение H150, задвижва се от четирилитров V8 двигател във върховото си изпълнение и е замислена като възможен вариант за представителна машина, която да превозва членовете на Императорското семейство.

Nissan President се превръща и в първия японски автомобил, разполагащ с антиблокираща система на спирачките - ABS. Обърнете внимание, това се случва през 1971 година, когато този тип технология още едва прохожда. Има няколко нива на оборудване, но повечето автомобили се поръчват в най-луксозната версия Spec-D, която включва двузонов климатик (!), електрически реглаж на седалките, електрически стъклоподемници, радиоприемник с дистанционно управление и още куп глезотии - що се отнася до екипировката, японската лимузина спокойно може да си съперничи с лукдозните американски модели от онова време.

4,0-литровият Y40 V8 двигател със 180 к.с. е разработен специално за този модел, като алтернатива се предлага и малко по-достъпен 3,0-литров редов шестак H30 . Отвън V8 се разпознава най-лесно по двойния си ауспух, докато шестицилиндровата версия има само една тръба от лявата страна. Обзаведеният толкова пищно времето си Nissan President служи като официален автомобил на японския министър-председател Ейсаку Сато, докато императорът на Япония се транспортира в един от четирите Nissan Prince Royal, разработени от Prince Motor Company. Всеки автомобил от модела president е индивидуално тестван за безупречно качество преди доставка към краен клиент.

При първите серии от автомобили прозорците на вратите изобщо нямат функция за отваряне или дори открехване, което създава сериозен дискомфорт, но пък от друга страна увеличава използваемата широчина на салона за водача и пътника. Контролните уреди са възможно най-семпли и сведени до най-необходимото - скоростомер и сигнални светлини.

Екземплярът, който ви показваме на снимките тук, се продава в момента в Япония и е произведен през 1970 г., когато моделът вече се конкурира с Toyota Century. Под капака на тази кола е по-малко популярният трилитров редови шестцилиндров двигател, а цветовата конфигурация показва стилно съчетание от наситено кафяво лаково покритие и бежов салон. Състоянието на машината изглежда без абсолютно никакви забележки, дори характерните декорации в кожените облицовки на вратите изглеждат като нови. Дизайнът на дългата над пет метра каросерия е доста елегантен с някои заемски от тогавашните американски елитни модели - типично за тази епоха на японското автомобилостроене.