Новият Macan - първият изцяло електрически SUV на Porsche

Цените в лева с включено ДДС за България стартират от 172 100 за Macan 4 и 231 200 за Macan Turbo.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/25/20241 min read

10 години след представянето си, Porsche Macan се е устремил към своето второ моделно поколение в изцяло електрическа форма. „Извеждаме Macan на напълно ново ниво – с изключителните качества на електрическото задвижване, което наричаме E-Performance, ново изживяване за водача със системата Driver Experience и впечатляващ дизайн,” отбелязва Оливер Блуме, председател на изпълнителния съвет на Porsche AG, по време на световната премиера в Сингапур. Данните сами по себе си демонстрират изключителните динамични качества на моделите E-Performance: в комбинация със система Launch Control, Macan 4 осигурява мощност от до 300 кВт (408 к.с.) с активирана функция обърбууст, а Macan Turbo разполага с до 470 кВт (639 к.с.). Максималният въртящ момент е съответно 650 и 1130 Нм. Подобни параметри са основа за отлично поведение при шофиране – Macan 4 ускорява от място до 100 км/ч за 5,1 секунди, а на Macan Turbo за същата процедура са му необходими точно 3,3 секунди. Двата модела постигат максимална скорост от съответно 220 км/ч и 260 км/ч.
Електрическите двигатели се захранват от литиево-йонна батерия, позиционирана в подподовата конструкция на автомобила и разполагаща с брутен капацитет от 100 кВтч. Активно използваният капацитет достига 95 кВтч. Високоволтова батерия е основният компонент от новата високотехнологична платформа Premium Platform Electric (PPE) с 800-волтова архитектура, използвана от Porsche за първи път именно в новия Macan. Мощността на зареждане с постоянен ток достига 270 кВт. Батерията може да бъде заредена от ниво на заряд 10% до 80 % в рамките на приблизително 21 минути с помощта на подходяща зарядна станция за бързо зареждане. При използване на 400-волтови зарядни станции адаптиращи превключватели за високо напрежение в батерията осигуряват зареждане чрез ефективно разделяне на 800-волтовата акумулаторна батерия на 2 отделни батерии, всяка с номинално напрежение от 400 волта. Това позволява зареждане с висока ефективност с мощност от до 135 кВт без допълнителен високоволтов преобразувател (HV booster). Зареждането с променлив ток (AC) на домашни wall box системи е възможно с до 11 кВт.

Характерният наклон на предния капак и силно изразените калници придават на SUV модела с дължина от 4784 мм, широчина от 1938 мм и височина от 1622 мм динамичен, стремителен външен вид, дори когато не е в движение. Новият Macan е оборудван с 22-инчови колела с различен размер отпред и отзад. Голямото междуосие, увеличено с 86 мм спрямо това на предишния модел (2893 мм), е довело до намаляването на предния и задния надвес. Предните светлини са разделени на две части: плоският горен светлинен модул с четириточкови дневни светлини е вграден в калниците и подчертава ширината на автомобила. Основният модул, опционално с матрична LED технология е разположен малко по-ниско в предната част. Характерният за Porsche контур на горната линия “flyline” формира един общ елемент с плоското задно стъкло. Съчетанието на вратите без рамки с характерните странични изострени елементи върху техните повърхности създава елегантен и спортен дизайн. Силно изразените задни калници придават на задната част невероятно скулптуриран и мускулест вид. Porsche съчетава своето дизайнерско ДНК с оптимизация на аеродинамиката, спомагаща за постигане на по-голям пробег. Благодарение на системата за активна аеродинамика Porsche Active Aerodynamics (PAA) с активни и пасивни компоненти автомобилът постига коефициент на обтекаемост от 0,25. Така новият Macan се превръща в един от най-аеродинамичните SUV модели на пазара, факт благодарение на който се намалява разходът на енергия и се увеличава пробегът. Системата за активна аеродинамика PAA включва адаптивен заден спойлер, активни клапи на предните отвори за въздух на системата за охлаждане и гъвкави облицовки на изцяло покритата подподова част на каросерията. Въздуховодите под модулите на предните светлини и скосената форма на предната част също спомагат за оптимизацията на въздушният поток. В задната част, страничните, насочващи въздуха повърхности и дифузьорът с ламели добавят своя принос за общата аеродинамична ефективност. Новите модели ще бъдат доставени на първите клиенти през втората половина на годината. Цените в лева с включено ДДС за България стартират от 172 100 за Macan 4 и 231 200 за Macan Turbo.