Обновената Dacia Spring е станала по-атрактивна и по-евтина

Цените на Spring започват от 38990 лв., а на бизнес версиите от 40990 лв. Поръчките на модела в България вече са отворени, като първи доставки се очакват в началото на есента.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

5/7/2024

От лансирането си през 2021 г. Spring има продадени над 140 000 броя в Европа. През 2023 г. глобалните продажби бележат рекорд с 61 803 броя и ръст от 26,4% спрямо 2022 г. Spring е третият най-популярен електрически автомобил сред частните клиенти в Европа и прави електрическата мобилност достъпна. С почти 300 продадени броя Spring е и най-продаваният електрически автомобил в България през 2023 г.

Модернизираната Dacia Spring въплъщава новия дизайн на марката, въведен с новото поколение на Duster. Солидният и отличителен стил подсилва привлекателността на модела. Тази впечатляваща трансформация се вижда както в интериора, който е напълно преработен, така и отвън, където покривът е единствената част от каросерията, запазена от предишния модел. Обновената Dacia Spring се предлага с гама от шест цвята, включително новите Safari Beige и Brick Red.

Стандартно оборудване в ниво Expression, Media Control е контролирана от волана мултимедийна система, която извежда медийна информация и телефонни обаждания на дигиталния инструментален панел. Тя включва също два високоговорителя, Bluetooth връзка и USB порт. Системата Media Nav Live е стандартно оборудване в ниво Extreme и опция при Expression, като съдържа голям 10-инчов централен сензорен екран, осигуряващ свързана навигация за 8 години, информация за трафика в реално време и непрекъснато обновявани европейски карти. Освен това тя позволява безжична връзка с Apple CarPlayTM и Android AutoTM. Системата Media Nav Live съдържа също два USB-C порта.

Spring придобива и набор от нови системи в помощ на водача, отговарящи на най-новите европейски стандарти за безопасност: усъвършенствана система за автоматично аварийно спиране (в града/извън града с отчитане на превозни средства, пешеходци, велосипедисти и мотористи), разпознаване на пътните знаци с предупреждение за превишаване на скоростта, помощ при паркиране на заден ход, аварийна спирачка, асистент за придържане в лентата, електронна система за динамичен контрол на траекторията, предупреждение за вниманието на водача. За улеснено ежедневие на клиентите Dacia добавя умен бутон „My Safety“ (Моята безопасност), осигуряващ лесен достъп до предпочитаната от водача ADAS конфигурация. Spring разширява полето на възможностите, като е оборудван с двигател 65 к.с./48 кВт. Сега той е по-широко достъпен, защото се предлага в двете нива на оборудване - Expression и Extreme. Двигателят осигурява динамично ускорение, достигайки от 0 до 100 км/ч за по-малко от 14 секунди.

Dacia Spring е единственият изцяло електрически автомобил в Европа, който тежи под един тон с маса в ненатоварено състояние от 984 кг за най-високото ниво Extreme. Той е само с 6 кг по-тежък от предходния модел в сравнима версия, независимо от наличието на много нови системи ADAS в отговор на нормативните изисквания и по-широка гама на стандартното оборудване. Със своята умерена маса и ефективно задвижване, новата Dacia Spring консумира едва 14,6 кВтч/100 км, поддържайки експлоатационните разходи под контрол.

Обновената Dacia Spring е налична също в две версии, насочени към бизнес клиенти. 2-местната Dacia Spring Cargo е компактна и с голяма товароносимост, а Car Sharing версията е предназначена за автопаркове със споделяне на автомобили. Цените на Spring започват от 38990 лв., а на бизнес версиите от 40990 лв. Поръчките на модела в България вече са отворени, като първи доставки се очакват в началото на есента.