Opel Grandland получава нова хибридна версия

Новият Grandland Hybrid с 48-волтова технология надгражда гамата от електрифицирани plug-in хибридни задвижвания и ефективни варианти на двигатели с вътрешно горене.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/5/20241 min read

Хибридната технология предлага множество предимства благодарение на режим на рекуперация, която е особено удобна при пътувания в градски условия, при които се поддържа ниска скорост и често се спира и тръгва, което позволява батерията да се зарежда и да се шофира изцяло на ток. В сравнение с моделите само с ДВГ, разходът на гориво и емисиите на CO2 са намалени с около 15 процента. При ниски скорости водачите на Grandland Hybrid могат да шофират с нулеви локални емисии. Батерията се презарежда при намаляване на скоростта, което означава че Grandland Hybrid не е нужно да бъде презареждан чрез електрически контакт или станция за зареждане. Благодарение на оптималната координация на цялата система, собствениците на Grandland Hybrid могат да се насладят на високо ниво на комфорт при шофиране. В допълнение благодарение на компактния дизайн на хибридната система не се губи място в интериора и се разполага с достатъчно пространство. Задвижващата система на новия Opel Grandland Hybrid включва литиево-йонна батерия, която се зарежда автоматично при определени условия на шофиране, и нов 1,2-литров турбобензинов двигател. Трицилиндровият двигател със 136 к.с. е разработен специално за хибридна употреба и идва в комбинация с нова електрифицирана шестстепенна трансмисия с двоен съединител и електрически мотор с мощност 28 к.с. Благодарение на комбинацията от бензинов двигател и електрически двигател, потреблението и емисиите на CO2 в Grandland Hybrid (разход на гориво според WLTP: 5,7-5,5 л/100 км, емисии на CO2 128-124 г/км) са по-ниски с 15% в сравнение с тези на Grandland 1.2 Turbo.

Технологията е особено ефективна в градския трафик. Електрическото задвижване поддържа бензиновия двигател при ускорение и потегляне от място. Електрическият мотор допринася за въртящия момент, особено при ниски обороти на двигателя, което благоприятства динамиката на шофиране и намалява CO2 емисиите. При ниски скорости електрическият мотор позволява напълно електрическо шофиране до един километър или до 50 процента от времето на шофиране в града (благодарение на рекуперацията). Когато Grandland Hybrid се забави при по-високи скорости, бензиновият двигател се изключва, докато електрическият мотор действа като генератор за презареждане на 48-волтовата батерия на хибридната система. Оптимално координираната система е проектирана да осигурява винаги най-добра производителност с най-ниска консумация на енергия. В зависимост от предпочитанията си за шофиране, шофьорите на Grandland Hybrid могат да избират между трите режима Eco, Normal и Sport. От място новият Grandland Hybrid ускорява до 100 км/ч само за 10 секунди. Електрифицираният SUV на Opel може да достигне максимална скорост до 200 км/ч. Grandland Hybrid не само предлага комфорт и удоволствие от шофирането, но е и изключително практичен и ефективен: благодарение на компактния дизайн – електрическият мотор е интегриран в корпуса на трансмисията, 48-волтовата батерия е разположена под лявата предна седалка – шофьорите на хибрид могат да използват пълния товарен капацитет на Opel Grandland до 1 652 литра. Grandland Hybrid предлага и капацитет на теглене до 1 250 килограма – идеален за служебни командировки или пътешествия и почивки със семейството.