Opel Kadett C City 1.6S - когато задното предаване все още владееше компактния клас

Kadett C е последният представител на Opel в компактния клас със задвижване на задните колела - неговият наследник Kadett D вече залага на модерната и до днес концепция с предно предаване и напречно разположен двигател.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/18/2024

Opel Kadett C стъпва на пазара през август 1973 г. Това на практика е версията на Opel на платформата "T-Car" на General Motors, на която в онези години са базирани цели 37 различни модела с различни марки и емблеми (като Isuzu / Holden Gemini, Vauxhall Chevette, Chevrolet Chevette, Daewoo Maepsy и много други). Той остава в производство в завода на Opel в Бохум до юли 1979 г., до тогава Opel произвежда 1 701 076 автомобила. Моделът се предлага с цели шест различни стила на каросерията: седани с две и четири врати, хечбек с три врати (City), представен през 1975 г., купе, комби Caravan с две врати и Aero с отворен покрив, представен през 1976 г.

Задвижването на Kadett C все още е традиционно - със задвижване на задните колела, а задното окачване е с люлеещи се оси. Предното окачване е независимо с двойни рамена, винтови пружини и стабилизираща щанга. Барабанните спирачки на четирите колела отначало се предлагат за някои по-слаби модели, но скоро скоро всички варианти са стандартизирани на конфигурация с предни дискови и задни барабанни спирачки. Kadett C може да се поръача с широка гама от четирицилиндрови двигатели с работен обеч от 1,0 л до 1,9 л за спортния върхов модел GT/E. Четиристепенната ръчна скоростна кутия е стандартна, а петстепенната трансмисия се предлага за по-бързите версии. Като опция се предлага и тристепенен автоматик. Между другото, именно с въпросния тристепенен автоматик и 1,6-литров атмосферен мотор беше изключително чаровния екземпляр, който имах възможността да покарам за малко при представянето на Astra J през далечната 2009 година - още помня чудесната комбинация от ярко оранжев външен цвят и тъмнозелен текстил за тапицерията на седалките.

По това време, за да се сведе до минимум рискът от пожар в случай на сблъсък, най-безопасното положение за резервоара за гориво на автомобила е над задния мост, между пътническата кабина и багажника, и именно това е мястото, където е монтиран резервоара и на Kadett C седан, като резервоарът се пълни чрез отвор на дясната C-колона на автомобила. При моделите Caravan и City резервоарът за гориво е с по-плоска форма и е разположен под товарния отсек. През 1977 г. са пуснати обновените версии на модела, известни още като "Kadett C2", които получават различна предница. Предлагаше се с четирицилиндрови двигатели от 1,0 до 2,0 литра (за по-спортните Rallye и GT/E). Представеният тук автомобил е именно представител на последната серия - City 1.6S от 1979 г., който има ниво на оборудване „Berlina“. Воланът е от GT/E, има и оригинални алуминиеви джанти. Под предния капак работи 1,6-литров карбураторен двигател, който генерира 75 к.с. при 5200 об./мин и 113 Нм при 3800-4200 об/мин. Мощността се предава към задните колела чрез четиристепенна механична скоростна кутия. Стандартният размер на гумите е 175/70 SR13. Максималната скорост е 157 км/ч, ускорението до 100 км/ч отнема 13 секунди. Дължината на каросерията е малко под 3,90 метра, а теглото - едва 910 кг - и двете стойности днес изглеждат далеч дори от това, което се смята за характено за малкия клас.