Opel представи новото поколение на Grandland

Автомобилът е базиран на новата платформа STLA Medium и показва много дизайнерски характеристики от концептуалния Opel Experimental.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

4/23/2024

Стилен и динамичен, просторен и многофункционален с напълно електрифицирано портфолио от задвижващи системи – това е новият Opel Grandland, представен днес от базирания в Рюселсхайм автомобилен производител. В новият модел са имплементирани много дизайнерски характеристики, забелязани за първи път в концептуалния автомобил Opel Experimental. Те включват 3D Vizor с осветено лого Blitz, гордо разположено в центъра, и постоянно осветен надпис „OPEL“ на задния капак. Допълнителни акценти включват системата за осветление Intelli-Lux Pixel HD с над 50 000 отделни елемента, плюс BEV STLA Medium платформа и нов дизайн на плоска форма на батерията (даваща възможност за 98 кВч батерия). Това позволява на Grandland Electric да измине до около 700 километра локално без емисии. Следващото поколение Grandland представлява важна стъпка за Opel в превръщането на електрическата мобилност в още по-привлекателна възможност за придвижване. Това е първият Opel, който се възползва от собствената платформа Stellantis STLA Medium BEV. Благодарение на новата архитектура, новото пакетиране на плоска батерия с до 98 кВтч, електродвигателя от ново поколение и функциите за пестене на енергия от термопомпата, новият Grandland Electric ще може да осигури пробег до около 700 километра без вредни емиси. Зареждането също е оптимизирано. На обществена станция за бързо зареждане са необходими само около 26 минути за презареждане до 80 процента от капацитета на батерията.

Дизайнерите от Рюселсхайм разработиха впечатляваща стойка на новия Grandland, която веднага прави впечатление. Благодарение на добавените 173 мм към дължината на автомобила, както и 19 мм към височината и 64 мм в ширината в сравнение с предшественика си, новият модел вдъхва увереност (дължина: 4650 мм; ширина: 1905 мм; височина: 1660 мм). В комбинация с до 20-инчови алуминиеви джанти Grandland застава дръзко и със самочувствие на върха на SUV портфолиото на Opel. Впечатление прави новото изпълнение на отличителното лице на марката Opel: 3D Vizor. Този елемент от екстериора на автомобила комбиниран с осветеното лого на Opel Blitz с технологията Edge Light го прави още по-забележителен. Новият Grandland възприема дизайна на „Opel Compass“, въведен от концептуалния модел Opel Experimental. Той се основава на принципите на геометричните линии, като всички елементи са организирани хоризонтално съобразено със светещата емблема със светкавицата “Blitz“ в центъра. Новото светещо лого е придружено и от още една иновация в осветлението, разработена от инженерите в Рюселсхайм – водещата в автомобилната индустрия система за светлини Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Тя предлага над 50 000 елемента (по-точно 51 200, с 25 600 лед елемента от всяка страна) за разпределение на светлината с висока разделителна способност и отбелязва своя дебют в новия Grandland. В зависимост от пътната обстановка, приближаващи и насрещни обекти се засичат от камерата и системата Intelli-Lux Pixel Matrix HD отрязва тези обекти дори по-прецизно от стандартните технологии Matrix Light. Така се гарантира ярко осветяване на пътя без да се заслепяват другите участници в движението. Със своя двуцветен покрив и контрастност, Grandland разполага с удължен и елегантен силует. Острите линии на арките на калниците отличават автомобила и визуално подчертават колелата и екстериора на автомобила. Дългото междуосие от 2784 мм и скосената задна врата подчертават простора в купето и възможностите за разполагане на товар в багажника. Задните седалки могат да се сгъват в съотношение 40:20:40 и по този начин да се създаде товарен обем до 1641 литра.

В купето на автомобила пътниците на новия Grandland ще бъдат впечатлени от още по-дръзки и изчистени елементи в комбинация с уютна и комфортна атмосфера. Архитектурно оформлението на интериора подчертава хоризонтална тема, с линии, преминаващи през арматурното табло към вратите, засилвайки усещането за ширина и простор, докато леко ориентираният към водача 16-инчов централен дисплей и високата централна конзола създават спортно усещане. Зад волана, дискретен като размер и напълно цифров панел предоставя важна информация за автомобила, позволявайки на водача да се съсредоточи върху удоволствието от шофирането. В комбинация с Intelli-HUD head-up дисплей, избягвайки необходимостта да откъсва очи от пътя. Шофьорите също така имат опция за ръчно или автоматично задействане на Pure Mode. Той намалява съдържанието на информационния клъстер за водача, head-up и централния дисплей и осигурява още по-малко разсейване при шофиране през нощта или при дъжд. В типичната за Opel традиция, често използваните настройки, като климатичен контрол, могат да се управляват интуитивно чрез физически бутони.

Клиентите, които предпочитат друг тип задвижвания пред чисто електрическа опция, ще намерят това, което търсят. Новият Grandland Plug-in Hybrid с до 85 км пробег без локални емисии (WLTP) и Grandland Hybrid с 48-волтова технология предлагат допълнителни хибридни решения, които доставят удоволствие от шофирането, като същевременно ограничават потреблението и емисиите на CO2. И докато Grandland се старае да намалява емисиите, той гарантира динамично и комфортно удоволствие от шофирането. Това става възможно благодарение на амортисьори с най-иновативна технология, които се използват в шасито. Тази уникална технология създава втора хидравлична верига в амортисьорната камера за механично адаптиране на силата на затихване спрямо честотата. В зависимост от ситуацията, условията на пътната настилка и стила на шофиране, той позволява различни характеристики на амортисьорите за комфортно плъзгане при високи честоти – т.е. с кратки удари, като например върху калдъръмени камъни или капак на шахта – както и за спортен, амбициозен стил на шофиране с по-директен контакт с пътя при ниски честоти. Grandland реагира незабавно и директно на всяка команда от водача и, както е типично за Opel, остава стабилен при спиране, завиване и при високи скорости на аутобана. ДНК-то на Opel е допълнително подчертано от специфични пружини, стабилизираща щанга, кормилно управление и ESC настройка.