Opel става на 125 години

През тази година марката Opel става на 125 години - точната дата на събитието е през следващата седмица, на 21 януари.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/16/20241 min read

2024 година е специална за Opel, който ще чества 125-годишнина от стартирането на автомобилното си производство. Събитието ще бъде отбелязано под знака на електромобилността. За първи път в историята на марката всеки модел ще има версия с електрическо задвижване, като специално трябва да се отбележи новия Opel Astra Sports Tourer Electric, един от първите електрически комби автомобили, които се предлагат на пазара.
Opel поставя основата на достъпна, иновативна и ориентирана към бъдещето мобилност преди 125 години. На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел, синът на основателя на компанията Адам Опел, подписва договор с ключаря Фридрих Луцман за закупуване на неговата Motorwagenfabrik (фабрика за автомобили), с което бележи старта на производството на автомобили носещи марката Opel. Една нова ера, която ще напише история далеч отвъд Рюселсхайм. От успешен производител на шевни машини и велосипеди, точно преди 125 години, Opel се впуска в предизвикателство, непозната за компанията територия.

Оттогава повече от 75 милиона автомобила Opel са произведени в заводите на марката в цяла Европа. Един от настоящите бестселъри е създаден в Рюселсхайм - от идеята за дизайна до производството му: последното поколение на Opel Astra. Марката Opel притежава богато минало, но е с поглед в бъдещето, което се вижда от Astra - иновативният модел от компактния клас, който слиза от поточната линия оборудван с най-модерни технологии и с електрифицирани задвижващи системи. Главният изпълнителен директор на Opel, Флориан Хютл отбеляза: „Както Opel преди 125 години, сега отново сме в началото на нова ера. Тогава компанията става пионер, правейки първи стъпки в производството на автомобили. Днес Opel поставя основата на електрическата мобилност, като я прави достъпна за всеки и част от ежедневието на хората. Пример за това е новата Astra Sports Tourer Electric. Подобно на първия автомобил Opel, този също идва от завода в Рюселсхайм. Ние се гордеем с това наследство и затова ще отпразнуваме годишнината на марката под мотото „125 години производство на автомобили Opel под знака на електромобилността“.
През тази година ще имаме добър повод да ви припомним някои от най-интересните постижения на Opel през 125-те години история.