Откриха кой пречи на светлото електрическо бъдеще - Мистър Бийн!

Щеше да е много забавно, ако не беше трагикомично, но Green Alliance, наричащи себе си "мозъчен тръст", обвиниха Роуън Аткинсън, че със своите изказвания пречи на развитието на "екологичната електрическа мобилност".

НОВИНИ

Божан Бошнаков

2/8/20241 min read

Когато една кауза бива налагана на първо място поради политическо-икономически причини с всички средства на пропагандата, натиска и гръмките лозунги, такава кауза най-често рано или късно започва да куца по пътя към своята реализация - дори дадена идея да е гениална и съвършено правилна, политическият натиск сам по себе си трудно може да бъде гаранция за осъществяване на нещо. А когато проявите на здрава логика започнат да бъдат заклеймявани като неполиткоректни, рано или късно започваме да се сещаме за гениалните произведения на Джордж Оруел...
Ето един чудесен и съвсем пресен пример в тази насока - организацията Green Alliance, която по ирония определя себе си като "мозъчен тръст", обвини директно култовия британски актьор Роуън Аткинсън, прочут с ролята си на Мистър Бийн, че "разваля репутацията на електрическите превозни средства и допринася за намаляването на техните продажби". Нещо повече - от Green Alliance твърдят, че коментарите на Роуън Аткинсън могат да попречат на правителствения план на Великобритания да продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили преди 2035 г. Не се споменава дали Аткинсън не заслужава и да отиде в каторга заради скандалните си прояви на критична мисъл, но допускам, че ако имаха възможност, биха го пратили да поразмисли за едно-две десетилетия. Така де - при един истински тоталитарен режим свобода на мисълта няма, а всеки, който е несъгласен с мисълта на Партията, е враг на Партията, респ. враг на народа...
Нападките са следствие на популярно интервю на Аткинсън пред вестник Гардиън, в което той неотдавна заяви "Обичам електромобилите. Бях един от първите, които си взеха такъв. Но все повече се чувствам измамен", гласеше заглавието на статията с Роуън Аткинсън. "Все по-често чувствам, че нашият меден месец с електрически автомобили е към своя край и в това няма нищо лошо", добавя Аткинсън. Доводите на Аткинсън са основани на различни научни изследвания в областта, както и на личния му опит - според актьора краткият жизнен цикъл на електромобилите, въпросът колко зелена всъщност е "зелената" електроенергия и това доколко екологични са добивът на суровини за направата на батериите и самото производство на батериите са все моменти, които доста се разминават с обещанията на политиците и производителите. Самият Аткинсън отдавна е известен със страстта си към автомобилите и е притежател на редица четириколесни шедьоври, включително McLaren F1.
"Колкото по-често сменяме автомобила си, толкова повече въглероден диоксид се отделя. Това няма да се промени ако колите са електрически, защото щом търсенето на нови автомобили се усили, ще се увеличат и емисиите от производството им. Въглеродният отпечатък на автомобила не е само горивото, което той използва. За да се произвеждат коли с алтернативно гориво, целящи намаляване на емисиите от шофиране, са необходими добив на ресурси, производство на суровини, автофабрики и мегаконтейнери за транспорт. Всички тези елементи от веригата произвеждат CO2" - това е цитат от японския професор Кагава, опитващ се да даде малко обяснение на това защо краткият цикъл на живот на електромобилите всъщност е сериозен проблем, който далеч надхвърля вредата на сегашните модерни коли с ДВГ.
Разбира се, проблемите със замърсяването на околната среда, намаляването на изчерпваемите ресурси и промените в климата трябва да бъдат разглеждани много сериозно и да се работи във всички възможни насоки, които биха могли да доведат до ограничаването на притеснителните процеси, до които водят тези явления. Няма и спор, че изместването на локалното замърсяване на въздуха от големите градове би могло да се случи отчасти с увеличаване на електрическия транспорт. Но нито електричеството, нито самоцелните забрани могат да доведат до чудеса - транспортът сам по себе си никога не е бил най-големият замърсител на планетата, особено пък личният такъв. Гледайки на СО2 като на единствената отрова в атмосферата, се превръщаме в подобия на Грета Тунберг, повтарящи до посиняване една и съща неистина, очаквайки се тя да се превърне в истина.