Panhard PL17 Tigre Cabriolet - френска екзотика за ценители

Повечето от вас вероятно никога не са виждали този автомобил. Всъщност, това е един от последните модели на един от най-първите автомобилни производители в света.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/17/20241 min read

Днес споменаването на името Panhard може да предизвика вниманието основно на хора, имащи наистина задълбочени познания в автомобилната история и най-вече на периода на прохождането на автомобила като такъв, както и епохата между първата и Втората световна война. Истината е, че френската компания, основана оригинално под името Panhard et Levassor през далечната 1887 година всъщност е един от най-първите производители на автомобили в света изобщо. Има дори данни за държави, например Португалия, в които първият внесен автомобил въобще е бил на марката Panhard. Всъщност производителят се радва на завидна популярност в целия период до Първата световна война и остава сериозен играч на пазара до Втората световна война. Следвоенният период обаче е труден и компанията така и не възстановява първоначания си блясък, но все пак създава няколко много интересни и характерни като дизайн модели, сред които този, който ви представяме този път.

Конкретният автомобил не само привлича погледите с крайно нестандартния си дизайн и характерен цвят, но е абсолютна колекционерска рядкост - от произвеждания между 1959 и 1965 година PL17 Tigre Cabriolet са направени едва 226 бройки, от които до днес по преценка на експертите в областта до днес са оцелели едва межу 20 и 30. Колата е произведена през 1962 година и първоначално е продадена в град Котону в Бенин (бивша френска колония в Африка), а по-късно се връща в родната си Франция и по-точно в провинция Бретан. През 2022 година минава пълва реставрация, а оттогава е изминал само 500 километра.

Този кабриолет Panhard PL17 е идеален пример за това как френският автомобилен дизайн никога не се е страхувал да предизвика индустриалните норми. Неконвенционални във всеки детайл, но неопровержимо елегантни, следвоенните дизайни на Panhard неизменно са насочени към подобряването на аеродинамика. По този начин французите се опитват да увеличат максимално ефективността на техния скромен 851-кубиков двигател с въздушно охлаждане и да запазят колите си във френския данъчен клас 5 CV. Днес този рядко срещан кабриолет с две врати е истински колекционерски предмет. Този екземпляр е щателно реставриран и запазва своята невероятна комбинация от външни цветове „Atlantis Blue“ и тапицерия в тютюнев цвят. Това е рядка възможност човек да се сдобие с желано парче от френската автомобилна история, напълно реставрирано и готово да зарадва новия си собственик.