Peugeot 504 Dangel - едно от първите офроуд комбита

Компанията Dangel традиционно се занимава с разработването на 4х4 версии на Peugeot и Citroen, а всъдеходното им комби на базата на 504 е един направо удивителен автомобил.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/7/20241 min read

Automobiles Dangel е френска специализирана автомобилна компания със седалище в Сентхайм, Елзас. Компанията произвежда 4x4 версии на автомобили Citroën и Peugeot от 1980 г. насам. Първата им такава разработка е на базата на Peugeot 504 и оттогава Dangel са преработили над 22 000 автомобила. Първоначално започвайки дейността си в края на шейсетте години като производител на състезателни автомобили, първите автомобили на Dangel със задвижване на четирите колела са разработени с прякото съдействие на собствените инженери на Peugeot. През 1978 г. френският инженер Анри Данжел разработва 4x4 задвижване за Peugeot 504 Break и Pick-up, което е представено на автомобилното изложение в Париж през 1980 г. За конверсията е монтирана отделна рама под шасито на 504. Оригиналното предно окачване е заменено от задния мост и диференциала на Peugeot 604. Оригиналният заден мост остава, но с различно предавателно число на диференциала. Клиренсът е увеличен със 180 мм. Предната следа е разшилрена със 70 мм, което води до добавянето на нови уширения на калниците. Междуосието е увеличено с 20 мм. Вътре единствената разлика спрямо модела със задно предаване е допълнителният лост, който активира понижаващия режим на трансмисията.

Първият прототип е представен на Peugeot от Dangel през 1978 г. Компанията е убедена в търговския успех на проекта. Ето как през 1980 г. се ражда "Automobiles Dangel". 504 Break / Familiale Dangel е включен в официалната гама на Peugeot през 1981 г. Първоначално се предлага само с 2,0-литров бензинов двигател. Дизелът се появява малко по-късно, както и версията пикап, която запазва оригиналните листови ресори. Успехът идва много бързо благодарение на поръчи от Жандармерията и други държавни институции. Много компании също са привлечени от възможностите за справяне с кални или неравни терени, същото важи и за редица фермери, ловци и т.н. Някои успехи в рали спорта също помагат за изграждането на репутацията на автомобила, например второто място в рали Париж – Дакар през 1982 г. само два дни преди финала. Колата, представена тук, е ранен модел от брошурата за продажба от 1981 г. Има 4-цилиндров 1971-кубиков XN1 двигател, който произвежда генерира 96 конски сили при 5200 оборота в минута и максимален въртящ момент от 161 Нм при 3000 об./мин. Мощността се предава постоянно към всички колела чрез четиристепенна механична скоростна кутия. Има и вариант на трансимисията с по-къси предавателни числа.

Максималната скорост е 146 км/ч, средният официален разход на гориво при бензиновата версия е 12,7 литра на 100 км. Размерите са дължина 4800 мм, ширина 1730 мм, височина 1740 мм, междуосие 2910 мм. Теглото е е малко над тон и половина. Голяма част от тези автомобили оцеляват удивително дълги години и изминават шестцифрени, дори седемцифрени пробези по разбитите, а нерядко и на практика липсващи пътища на бившите Френски колонии из Африка.