Помните ли Tavria - последният модел на ЗАЗ?

Започвайки с "Отмъщението на Хрусчов", както беше известен украинския клонинг на Fiat 600, ЗАЗ продължи историята си с копираните от NSU Prinz задномоторни купета 966 и 968. Но помните ли Tavria - последният самостоятелен модел на Запорожския автомобилостроителен завод?

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/11/20241 min read

"Запорожец", заедно с Трабант и Полски Фиат 126р, са най-евтините автомобили, произвеждани в рамките на СИВ. Първият масов модел на ЗАЗ е 965, който представлява съветска интерпретация на тема все още модерния през 60-те години Fiat 600. Задномоторният модел с "гърбава" каросерия получава двигател с въздушно охлаждане и заради склонната си към множество повреди техника се прочува като "Отмъщението на Хрусчов". При наследниците 966 и 968, които с каросерията си тип купе имат доста нестандартен спрямо останали соц автомобили дизайн, нещата не се подоряват особено нито като комфорт, нито като надеждност на техниката, но пък неповторимият насечен звук на V4 мотора с въздушно охлаждане, странната форма и наличието на някои забележителни екстравагантности като отоплението, работещо на бензин, превръщат странната двруврата кола в някакъв вид ако не култ, то поне характерен и ярок герой на своето време.

Малко преди края на СССР на пазара все още се подвизава последната и сравнително осъвременена версия на 968М, но моделът вече е безвъзвратно остарял, така че е крайно време за появата на наследник. Въпросният наследник вижда бял свят за пръв път през 1987 година и се нарича Tavria, което е древногръцкото наименование на Крим. Моделът носи обозначението 1102 и представлява малък триврат хечбек, който доста наподобява на умалена версия на Лада Самара. Малкият автомобил е с предно предаване и получава предно окачване Макферсън, както и напълно нови четирицилиндрови двигатели с водно охлаждане. През годините се появяват сравнително редки изпълнения с двигатели от Лада и Fiat, а моделът е експортиран на някои интересни пазари като Аржентина, Чили и Колумбия в началото и средата на 90-те.

Моделът получава редица разновидности, сред които най-значимите са 1103 Slavuta с триобемна каросерия тип лифтбек, 1105 Dana с каросерия комби и 11055 Pick-up, който както личи от наименовението представлява малък работен пикап. Сред интересните решения и при трите модела са оформените по особен начин, полу-затворени задни калници в стил Citroen. През 1998 година моделите са подложени на фейслифт, някои от тях получават допълнителното наименование Nova. Производството на хечбека продължава до 2007, това на Slavuta - до 2011 година, а пикапък остава на конвейера до 2010 година. Междувременно заводът на ЗАЗ е купен от Daewoo, които произвеждат там различни свои модели, а късните версии на Tavria Nova и Tavria Slavuta получават някои съвременни елементи от моделите на Daewoo. Tavria остава в историята като последният самостоятелен модел на ЗАЗ и бележи края на една ера. На снимките ви показваме любопитен български екземпляр от версията комби, което у нас се среща изключително рядко - като цяло моделът никога не е бил често срещана гледка по родните пътища, а по-голямата част от и без това не особено многобройните представители на модела са хечбек с три врати. Dana и Slavuta са почти непознати у нас, така че тази находка за 7000 лева в Търговище е повече или по-малко любопитна.