Поръчковото Bentley Mulsanne на Кралица Елизабет II стана музеен експонат

Изключителният автомобил от серията 6.75 Edition by Mulliner беше изработен специално за Нейно Величество през 2020 година.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

11/25/20231 min read

До последните си дни покойната кралица Елизабет II използваше като служебен автомобил един изключителен Mulsanne, изработен специално за Нейно Величество от отдела за индивидуални поръчки на Bentley - Mulliner. Сега дойде време великолепната лимузина да се върне при Bentley, превръщайке се в най-новото попълнение към музейната колекция на благородната британска марка.

Представен за първи път в Pebble Beach през 2009 г., Mulsanne остана в производство повече от десетилетие и има вероятност да остане последното Bentley в историята, използващо собствена платформа. Автомобилът беше практически единственият конкурент на Rolls-Royce Phantom и остава в историята като автомобилът с един от най-прекрасните ръчно изработени интериори, създавани някога. Когато приключи своята кариера през 2020 г., един от последните произведени екземпляри, числящи се към финалната серия на Mulsanne, отиде не при кого да е, а при Нейно Величество.

Автомобилът на Кралицата е със зелено лаково покритие Barnato отвън, докато във вътрешността му е използвана фина кожена тапицерия в цветове Twine и Cumbrian, великолепни декоративни апликации от благородна орехова дървесина Burr и дебели подови стелки от агнешка вълна. Колата разполага с поръчкови завеси, за да крият Нейно Величество от нежелани погледи, но по-интересен детайл несъмнено е кралският герб на Обединеното кралство, който е инкрустиран в дървените панели на вратите.

Има и някои други любопитни функционални промени по вътрешността на лимузината - например задният централен подлакътник е премахнат, за да се осигури на Нейно Величество място да постави чантата си. Отпред пък е добавен панел с допълнителни бутони, които управляват сините сигнални светлини светлини, сирените и мегафона.

Под дългия преден капак на репрезентативната лимузина работи последната версия на легендарния 6,75-литров V8 на компанията, чиито корени идват още от 1959 година - тук величественият агрегат разполага с 537 к.с. и над 1000 Нм въртящ момент - същата спецификация както и при останалите 30 последни екземпляра, произведени от флагмана на Bentley. Въпросната серия от 30 автомобила носи името „6.75 Edition by Mulliner“, като идеята е по този начин марката да изпрати подобаващо не само изключителния модел, но и да каже сбогом на традиционния V8 двигател.