Представиха специална серия на Fiat Panda

FIAT Pandina почита любовта на хората към Panda и удължаването на производството поне до 2027 г. в завода в Помиляно д’Арко, Италия

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/1/20241 min read

FIAT представи новата специална серия FIAT Pandina. Датата на представяне на 29 февруари отдава почит на историческото пускане на пазара на първата Panda през 1980 г., която е представена на президента на италианската република Сандро Пертини на същата дата. Пресконференцията, излъчена в Youtube, бе проведена от Оливие Франсоа, Главен изпълнителен директор на FIAT и Глобален главен маркетинг директор на Stellantis, в завода Giambattista Vico в Помиляно д’Арко, Южна Италия, където колата се произвежда от 2011 г.

С дълга история на забавление и споделяне, емблематичният и вдъхновяващ FIAT Panda е лидер на пазара както в Италия, така и в Европа вече четиридесет и четири години, с повече от 8 милиона продадени бройки по време на неговото лидерство. Бидейки Panda, специалната серия Pandina е социалната кола par excellence, отличаваща се със своите уникални черти - простота, креативност и функционалност. И нещо повече - тази специална серия носи име, дадено ѝ от хората - точно както я наричат любителите на Panda, тяхната сладка Pandina. Поклон пред любовта на хората към този малък ежедневен партньор.

С новия ADAS, нов цифров клъстер и нов волан, тази специална серия е най-технологичната и най- безопасната Panda досега. С пускането на пазара на новата Pandina, FIAT ще направи огромен скок в бъдещето, подобрявайки клиентското изживяване чрез големи разработки в областта на безопасността и технологиите, като същевременно ще запази типичната гъвкавост и достъпност на своя емблематичен модел. Типично за FIAT и Panda, специалната серия Pandina представя важни актуализации по отношение на ADAS като предлага прости решения за нуждите на клиентите. Стандартното оборудване включва нови функции, предназначени да подпомагат водача както в града, така и извън него - усъвършенствана система за аварийно спиране, за намаляване на ударите отзад, например в градския трафик; асистент за поддържане на лентата и система за разпознаване на умора при водача. Включено е и разпознаването на пътни знаци, което открива и показва пътните знаци на новия дигитален 7“ инструментален панел. Преминавайки от безопасност към практичност, задните сензори за паркиране осигуряват улеснение при паркиране в претъпканите градски улици, докато новият круиз контрол поддържа зададената скорост - започвайки от 30 км/ч - без да има нужда от натискане на педала на газта. След това автоматичните дълги светлини адаптират светлината от фаровете към условията на трафика, което прави нощното шофиране по-лесно за водача. 6 въздушни възглавници допълват стандартното оборудване за безопасност.

Повечето от функциите са следени от камера, монтирана на вътрешното огледало за обратно виждане. От гледна точка на дизайна, модела изпъква с ново табло в бял цвят и нови седалки с щампован монограм и лого Pandina, жълти двойни шевове, бели детайли и Seaqual плат, съдържащ устойчива, напълно проследима суровина, произведена от рециклирани морски отпадъци. Екстериорът е обогатен със закачливи детайли като лицето на малката панда върху капачките на колелата, жълти капачки на огледалата, странични надписи Pandina и сериграфия Pandina върху третата стоп светлина.