Продава се Renault 5 Turbo 2 с пробег 25 000 км

Моделът с централно разположен турбомотор отдавна се е превърнал в рядка колекционерска ценност, а този екземпляр изглежда направо зашеметяващо.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/6/20241 min read

Забележително добре съхраненият екземпляр от Renault 5 Turbo 2 е произведен за доставка в Съединените щати и е внесен там от Bavarian Motors Inc. Колата има документ на CARFAX - хронология на движението на автомобила в САЩ - като първият запис е регистрация в Уенъм, Масачузетс, през октомври 1989 г. Към въпроснаия момент километражът на автомобила е отчитал 5422 мили, или 8726 км. Следващата отбелязана дейност е смяна на собствеността през 1999 г., като тогава автомобилът продължава да бъде в същото безупречно състояние. 5 Turbo 2 остава в Масачузетс до 2015 г., когато е маркиран за износ от щата Джорджия за Обединените арабски емирства. Днес пробегът му е едва 25 000 км, което несъмнено ще повиши още повече цената.

Малката ракета на Renault се представя в тъмносин металик, допълнен от алуминиеви джанти с комбинирано хромирано и златисто покритие, които са типичен елемент за модела 5 Turbo 2, който завинаги ще си остане един от емблематичните хот хечове на своята ера. Вътре подовите стелки са в бежови, а тъмните седалки са комбинирани с черно табло и волан с три спици на Renault Sport. Без всяко съмнение удоволствието, предлагано от Renault 5 Turbo 2, далеч надхвърля компактния му размер.⁣ Припомняме, че централно монтираният четирицилиндров турбомотор задвижва задните колела през петстепенна механична трансмисия, а мощността на въпросния 1,4-литров агрегат достига 160 конски сили. По-късната версия Turbo 2 е малко по-често срещана от предшественика си Turbo 1 - от нея са произведени 3167 бройки, докато от първата серия са направени едва 1820 автомобила.

Автомобилът предстои да бъде продаден тази събота в Дубай - търгът ще се проведе на 9 март в зашеметяващата локация Concrete на Alserkal Avenue в квартал Al Quoz. Адресът за регистрация в търга е: https://bit.ly/437B2Eg