Продава се рядък Mercedes W140 с ръчни скорости

Този екземпляр от S-класата от поколение W140 е в рядко срещано базово изпълнение S 280 с механична трансмисия и без някои основни екскри като темпомат. Автомобилът се намира у нас.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/30/20241 min read

Принципно "базовите" изпълнения са голяма рядкост при луксозните модели, особено пък при автомобили като S-класата на Mercedes. Най-често под "базов" при тези модели се разбира или автомобил с най-малкия мотор в гамата, или такъв със сравнително малък брой допълнителни опции. Факт е, че шестцилиндровите бензинови версии на S-класата в поколението W140 все още се предлагат във вариант с механична трансмисия, докато при наследника W220 автоматика става сериен за всички модификации. Но такива автомобили са абсолютна рядкост на пазара, същото важи и за колите, чийто салон не е поръчан с класическа кожена тапицерия. Ето един нагледен пример за такъв интересен екземпляр, който при това се продава у нас.

Още по-интересното е, че автомобилът е с първа регистрация в Италия, където такива неща като луксозни модели без автоматик, климатик или темпомат са още по-голяма рядкост, отколкото в северните държави. Произведеният през 1996 година S 280 изглежда в много добра кондиция, обявеният пробег е 217 000 километра, а изпълнението изглежда особено класическо благодарение на стоманените джанти с оригинални тасове. Салонът все пак е поръчан с немалко количество удобства и глезотии като черна кожена тапицерия и електрически реглаж на седалките, но се вижда отсъствието на лостчето за управление на темпомата, както и сравнително малкия брой бутони на централната конзола, който засвидетелства за отсъствието на "пълен брой" екстри на борда на автомобила. Обявената от продавача цена е 23 000 лева, което всъщност е добро предложение за W140 в добро състояние, пък и автомобил в конфигурация като този е своеобразен куриоз, което би следвало да го превърне в интересна находка за запалените почитатели на марката. От друга страна, W140 е символ на абсолютен лукс, престиж и надмощие, което най-често се свързва с наличието на V8 или V12 под капака, а не на сравнително скромен редови "шестак" със 193 к.с. и ръчни скорости. Въпрос на вкус - според нас такава находка във всеки случай е нещо интересно.