Продават едно от 399 шосейни BMW M1

Търгът, на който ще се наддава за червения екземпляр с черен интериор, ще се състои на 11 май в Монако.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/15/20241 min read

BMW M1 е легенда, която трудно може да бъде сравнена с друг автомобил. Днес този расов спортен автомобил, разработен от BMW M GmbH, е рядка колекционерска ценност, а излизането на пазара на такъв автомобил си е събитие. Представеният тук автомобил е излязъл от завода на 9 октомври 1980 г. и доставен на BMW France S.A. четири дни по-късно. Въпросното BMW не е регистрирано за движение по пътищата чак до 28 февруари 1981 г., когато е регистрирано за първи път в Холандия. Колата е произведена в син цвят и има черен интериор, но сега M1 сега се представя в Brillantrot с черен кожен салон.

Предполага се, че подготвеното за търг BMW М1 е изнесено в Съединените щати в неизвестен момент, където вероятно е било оборудвано със сегашния си скоростомер, разграфен в мили. След завръщането си в Европа, М1 е изнесено от Германия в Сингапур през март 2011 г., където остава до завръщането си в Европа, за да бъде предложено на търг. Според фабричните данни това M1 е с оригиналния си фабричен двигател.⁣ ⁣Припомняме, че шосейната версия на М1, от която са произведени точно 399 бройки, се задвижва от редови шестцилиндров агрегат с работен обем 3,5 литра, който генерира 277 конски сили при 6600 оборота в минута и има максимален въртящ момент 330 нютонметра при 5000 оборота в минута. При състезателните версии мощността достига до 470 коня при атмосферните версии и до над 800 конски сили при модификациите с турбопълнене.

Шосейното М1 достига максимална скорост от 262 км/ч и се ускорява от място до 100 км/ч за 5,6 секунди. Трудно е да се предвиди на каква цена ще бъде продаден блестящ екземпляр като този - без съмнение сумата ще бъде внушителна. Линк към оригиналната обява можете да видите тук, а търгът се очаква да се проведе в Монако на 11 май.