Q6 e-tron - ново поколение електрически SUV от Audi

С известно закъснение дългоочакваният първи модел на базата на новата платформа PPE - Q6 e-tron, вече е факт. Моделът впечатлява с пробега и бързината на зареждане.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/20/20241 min read

Проектираната заедно с Porsche платформа PPE и основната електронна архитектура E3 1.2 са важен крайъгълен камък в разширяването на гамата от задвижвани с електричество модели на Audi. Те бележат началото на цялостно укрепване и подмладяване на моделното портфолио. Q6 e-tron затвърждава обещанието за предлагане на електрически модели във всички основни сегменти до 2027 г. „Базираният на новата PPE платформа Q6 e-tron е следващият технологичен скок в първокласната електрическа мобилност, предназначена нашите клиенти“, каза Гернот Дьолнер, главен изпълнителен директор на AUDI AG, по повод световната премиера в главния завод на марката в Инголщад. „PPE показва как обединяваме компетенциите в рамките на Volkswagen Group и по този начин правим електромобилността мащабируема. Гъвкавостта на PPE спомага за това всеки от бъдещите модели да получи свой собствен характер и типичното ДНК на Audi, независимо от използването на аналогична техническа основа.

Мощни, компактни и изключително ефективни електрически двигатели, напълно нова литиево-йонна акумулаторна батерия, състояща се от 12 модула и 180 призматични клетки с общ брутен енергиен капацитет от 100 кВтч (94,9 кВтч нето) осигуряват пробег с едно зареждане до 625 километра. Още два модела със задно задвижване ще последват на по-късен етап – в зависимост от конкретния пазар. Докато единият модел ще бъде проектиран с приоритет върху ефективността и пробега, другият модел ще бъде базов за моделното семейство на Q6 e-tron. Благодарение на 800-волтовата технология и стандартната максимална DC мощност на зареждане от 270 кВт, с Audi Q6 e-tron са възможни съвсем кратки спирания на зареждане. Това означава, че пробег до 255 километра може да бъде презареден на съответната станция за зареждане (High Power Charging, HPC) само за десет минути. За около 21 минути състоянието на заряд (SoC) се увеличава от 10 на 80 процента.

С новоразработената електронна архитектура E3 1.2 клиентите изживяват дигитализацията в автомобила по-директно от всякога. Означението E3 идва от End-to-End Electronics Architecture. Основната цел по време на разработката беше да се създаде устойчива, единна рамка на електронната архитектура. Функционално-ориентираната архитектура се основава на нова компютърна структура на домейн с пет високопроизводителни компютъра (High-Performance Computing Platform, HCP), които контролират всички функции на автомобила - от инфо-развлечение, през функции за шофиране, до частично автоматизирано шофиране в по-късни етапи от еволюционното развитие на технологията. Най-мощната електронна архитектура до момента по отношение на изчислителната мощност е последователно съобразена с нуждите на клиентите. Специален фокус по време на разработката е поставен върху високопроизводителното и сигурно свързване в мрежа на компютри в домейна, контролни устройства, сензори и задвижващи механизми.

Материалите, направени чрез процеси на рециклиране, намаляват използването на ресурси при производството на Audi Q6 e-tron и осигуряват затворен и следователно ефективен и устойчив цикъл на материалите. В допълнение към материалите, изработени от рециклиран полиестер, пластмасовите компоненти, типични за електрическите модели, като предния багажник и прилежащите капаци в предната част на Q6 e-tron1, също са направени от рециклиран материал. Това важи и за резервоара за вода и всмукателния отвор на климатика. За производството на стоманата, необходима за всички варианти на външната част на покрива, Audi използва стоманен скрап, който отчасти идва и от излезли от употреба превозни средства, които вече са били използвани от клиенти.

Моделите Audi Q6 e-tron и SQ6 e-tron ще могат да се поръчват от март 2024 г. на цени за Германия, започващи от 74 700 евро и 93 800 евро, и ще бъдат доставени на клиентите през третото тримесечие на 2024 г. За България поръчките на модела ще бъдат възможни от края на март.