Refined Marques Mercedes-AMG G63 Cabriolet - или как да похарчим 1,2 милиона евро

Тази забележителна доработка на базата на Mercedes-AMG G63 Cabriolet ще бъде произведена в тираж от едва двайсет бройки, а цената определено си я бива.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/4/20241 min read

Mercedes-Benz всъщност никога не е правил серийно G-модел Cabriolet, модифициран от AMG. Най-близо до тази идея беше версията G500 Final Edition от 2013 година, задвижвана от атмосферен 5,5-литров V8 с 388 конски сили. Refined Marques - тунинг специалист от Германия, реши да запълни празнината на пазара със свой собствен кабриолет на базата на G-класата, оборудван с AMG техника, допълнен с комплект отварящи се обратно на посоката на движение задни врати. Mercedes-AMG G63 Cabriolet на Refined Marques е едно от 20-те поръчкови произведения, които използват новия G63 като база, като под капака работи V8 битурбо двигател с 585 коня. Докато общият стил на мекия покрив е същият като този на изпълнението с две врати Final Edition, компанията е добавила две по-малки врати за задната седалка за по-лесно качване и слизане. Изпълнителният директор на Refined Marques Ахмед Ал Бакри казва на Motor1, че първоначално задните врати са били проектирани да се отварят традиционно, както бихте видели при нормална G-класа. „Тогава казахме не, нека им направим такива специални врати, защото тогава това ще улесни достъпа за големи пътници“, казва Ал Бакри.

Ал Бакри казва, че американски супермодел, чието име той отказа да назове, му се обадила веднага щом научила за G63 Cabriolet, оплаквайки се от задните седалки на сегашния й G Cabrio, които били толкова трудни за излизане, че тя скъсала роклята си и си счупила токчетата. Тя предложила да купи първия екземпляр, показан на тези снимки, но се задоволила с едно от 20-те места на опашката от чакащи. Интересното е, че този кабриолет G63 първоначално е трябвало да бъде направен в една-единствена бройка. Ал Бакри казва, че е получил идеята от сина си. „Имам G Brabus, който направих за него; той е уникален“, казва Ал Бакри. „Един ден карахме в задръстване и той ме пита: „Защо не направиш това с мек покрив, за да се отваря, и малка врата за мен, за да мога да влизам и излизам?“ И това ме заинтригува." Докато е в процес на разработка, Ал Бакри разказва на своите приятели и клиенти – предимно много богати колекционери от Близкия изток – за колата. Естествено всички са поискали поне по една бройка за себе си. Така еднократният се превърна в един от 20. И само защото този G63 Cabriolet не е фабричен продукт, не мислете, че е набързо направена работа. На Refined Marques са били необходими 18 месеца разработка, за да направят този автомобил точно както трябва. Ал Бакри казва, че клиентите му не биха приели нищо по-малко от фабрично качество или по-добро. Той дори представи готовия продукт на бивш ръководител на контрола на качеството в Mercedes-Benz, който след час търсене не могъл да намери нито една грешка. Естествено повечето от планираните 20 екземпляра са продадени. Така че, ако искате една от тези специални G-класи, ще трябва да купите втора употреба. Но не очаквайте да е по-евтино. Ал Бакри казва, че собственикът на колата в цвят China Blue, който виждате тук, вече е получил оферта над два пъти над началната цена от 1,2 милиона евро, която е отхвърлил.