Renault 21 Turbo - един все по-рядък френски спортист

Преди броени седмици се продаде добър екземпляр от този все по-рядък вариант на модела от средния клас.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/9/2024

Renault R21 2.0 Turbo Phase 1 е емблематичен модел от историята на френския производител. Това беше отговорът на Renault на най-изявените спортни седани от среден клас в края на 80-те - Peugeot 405 MI16, BMW 318is, Mercedes-Benz 190 E 2.3 16 и т.н. Промените по серийния автомобил включват по-агресивен външен вид, колела с форма на турбина, типични за Turbo ерата и на първо място - основно модифициран двигател с добавен турбокомпресор Garrett T3 turbo, който превръща R21 в един от най-динамичните седани в своята категория, както по отношение на външен вид, така и на пътя. Със 175 к.с. и тегло от само 1215 килограма, той може да ускори от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 7,5 секунди. Днес R21 Turbo е голяма рядкост и заедно с Clio Williams и R5 Alpine Turbo, той е един от най-търсените автомобили сред колекционерите на Renault. Този R21 Turbo е фаза 1, доставен е нов на 25 март 1988 г. от представителството на Renault в Марсилия за пенсионирането на бившия си мениджър. Колата е държана в сух гараж до смъртта на първия си собственик през 2022 г. Това е рядка находка, особено в това състояние и с пробег само 36 914 километра - първият му собственик редовно запалвал автомобила, използвайки го пестеливо, за да го поддържа в перфектно състояние.

Боята Tungsten Grey на автомобила е в изключително състояние. След като е напълно пребоядисан в оригиналния си цвят през 2023 г., когато е пуснат обратно на пътя, той няма никакви дефекти. Каросерията е безаварийна и няма следи от ръжда - дори повърхностна ръжда. Каросерията и всички важни компоненти са здрави, отразявайки малкия пробег на автомобила. Блокът на двигателя J7R, подсилен с оригиналната турбина Garrett T3, работи перфектно. Пали добре и на топло и на студено, има стабилен празен ход и има изобилие от мощност. Претърпял е основен ремонт през 2022 г., след като първият собственик почива, ревизирана е цялата охладителна система, водна помпа, запалване, смяна на масло, спирачки и гуми. Скоростите се превключват плавно без засечки.

Отвътре колата изглежда като нова. Седалките са в отлично състояние, няма скъсвания и деформации по дунапрена и цялото оборудване работи както трябва. Автомобилът идва в комплект с оригиналните си ръководства, което го прави още по-привлекателен за колекционерите. Това е рядка възможност човек да се сдобие с така изключителна бройка, която от гледна точка на пробег и състояние практически почти няма аналог на пазара. След наддаване, автомобилът беше продаден за близо 20 000 евро.