Renault представи нов модел Symbioz

Многофункционалният автомобил е дълъг само 4,25 метра, но предлага удивително голям и функционален вътрешен обем.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

5/2/2024

Почти 60 години след лансирането на Renault 16, едновременно модерен, просторен и функционален, и 40 години след революционния Espace, адаптивен 7-местен автомобил с дължина едва 4,25 м, Symbioz се присъединява към семейните „автомобили за живота“. Symbioz интегрира най-доброто от технологиите в сегмент C на Renault, предлагайки компактност и комфорт, за да отговори на нуждите на всички.

Истински „автомобил за живота“, Renault 16 е проектирано да се откроява измежду конкурентите си. Лансирано на пазара през 1965 г., то представя нов вид каросерия с достъп до багажника чрез хечбек. По-функционално от всеки свой съвременник, Renault 16 включва обща седалка с регулируема позиция за „ваканционни пътувания“. То отговаря на нуждите на семействата, търсещи автомобил, пригоден за техния начин на живот и същевременно в крак с бързите обществени промени. Оттогава Renault продължава да внася иновации със семейни автомобили, които отразяват духа на времето си. През 80-те години такъв е Espace - автомобил, който предизвиква революция с новаторския си дизайн и модулен интериор. През 90-те години Renault повтаря успеха със Scénic - първият компактен многофункционален автомобил. Проектиран да прилича на „пашкул“, Scénic предлага интериор, чийто приоритет е комфортът на пътниците.

В Symbioz e залегнала същата идея. Способен да приспособява своя багажник и купе според нуждите на семейството, с полезни технологии, които предоставят добавена стойност и компактни размери, идеални и за шофиране в града, той се присъединява към дългата серия многофункционални „автомобили за живота“, адаптирайки се към своето време. Въплъщавайки новия дизайн на Renault, Symbioz продължава тенденцията на наскоро представените Scénic E-Tech Electric и Captur.

Позициониран между Captur и Austral, Symbioz дава на Renault по-силно присъствие на входно ниво в C-сегмента. С дължина само 4,41 м, моделът допълва гамата E-Tech hybrid, която включва Arkana (4,57 м) и Austral (4,51 м), като едновременно с това разширява гамата E-Tech electric с електромобилите Mégane и Scénic. Symbioz потвърждава последователността в стратегията на Renault - да удовлетвори пълния набор от изисквания на потребителите, като създаде двойна гама със специализирани платформи.
Symbioz е оборудван с най-доброто от технологиите на Renault. Той разполага с мултимедийната система OpenR Link с вградени Google услуги, както и с интерактивния стъклен панорамен покрив Solarbay. Версията Iconic се предлага с 29 системи в помощ на водача от ново поколение за оптимизирана безопасност и комфорт при шофиране.

С обем на багажника до 624 литра (изключителен за автомобил от този размер) и модулен интериор с плъзгаща се задна седалка, която се сгъва и образува равен под, Symbioz е наравно с най-добрите в своя клас. В същото време остава компактен и гъвкав. Проектиран както за градския трафик, така и за семейния живот, Symbioz е идеално универсален.

Внедряването на метаиндустрията и качеството, заедно с ускоряването на цифровата трансформацията, използването на изкуствен интелект за визуални проверки на всички процеси и Big Data, са основнният фокус във Валядолид, за да се повиши качеството и
ефективността на завода и да се индустриализира Renault Symbioz. При Renault Symbioz панорамният покрив Solarbay присъства за първи път на монтажните линии на завода. За да се гарантира правилното му монтиране, са внедрени нови съоръжения и процеси: камери, интегриращи изкуствен интелект, роботи за процеса на разтоварване на частите и автоматично събиране на данни от заваръчните пистолети. Всички събрани и анализирани данни са от решаващо значение за подобряване на качеството и разработване на превантивна поддръжка. Като част от качествените проверки повече от 70 автомобила ще изминат над един милион километра преди лансирането на модела, за да се гарантира отлично ниво на качество още с първите доставки до клиентите.

Трансформацията на завода във Валядолид е в пълно съответствие със стратегията на Renault Group за декарбонизация. Извършената работа по процеса на боядисване например е допринесла за 30% намаление на потреблението на енергия и вода през последните две
години. Така, благодарение на внедряването на нов процес в цеха за повърхностна обработка, потреблението на вода е намалено с 63 м3 на ден, а работната температура, намалена от 52 на 30ºC, спестява 845 MWh годишно.