Ретро автобуси в София зарадваха малки и големи по случай 3 март

Атракционната линия с номер 200 се обслуждаше съвместно от Столичен Автотранспорт и Сдружение Градски Транспорт и Инфраструктура с общо четири ретро машини.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/4/20241 min read

Ретро возилата от градския транспорт се радват на голям интерес по света, като за радост популярността им у нас също расте през последните години. Все повече ценни возила от миналото попадат в ръцете на ентусиазирани колекционери, които ги реставрират и използват за различни събития, където те се радват на огромна любов от страна на малки и големи. За голямо съжаление идеята за транспортен музей във вида, който познаваме от редица европейски и световни градове все още е далеч от реализация в София, но трябва да се отбележи, че общинските предприятия през последните години започнаха да полагат известни усилия за съхраняване на исторически превозни средства и макар със скромни темпове вече работят по тяхното възстановяване, като последният пример в тази насока е култовият червен Икарус 280, който десетилетия беше емблематичен за облика на повечето големи градове у нас. Най-сетне столичани и гостите на града могат да се радват на сравнително добре реставриран такъв автобус - с инвентарен номер 2600 и автоматични скорости. Преди да бъде превърнат в музеен и атракционен екземпляр, автобусът дълги години е кръстосвал столичните улици под инвентарен номер 2412 и от доставката си като нов се намира в гараж Малашевци.

По случай 3 март Столична община и Сдружение Градски Транспорт и Инфраструктура съвместно организираха атракционната линия с номер 200, която се движеше с маршрут Орлов Мост - Национален Исторически Музей. Курсовете по линия се изпълняваха от четири култови машини - общинският Икарус 280 и три други автобуса, собственост на Сдружение Градски Транспорт и Инфраструктура - Чавдар 130, Чавдар 11М4 и Mercedes O305G. Напълно очаквано, инициативата предизвика множество усмивки и положителни емоции, като по-възрастните си припомняха отминалите времена, докато младите получиха ценен шанс да се докоснат до парченца от историята на транспорта у нас. Съвсем скоро възнамеряваме един по един да ви представим подробно няколко от най-интересните исторически автобуси у нас, включително част от тези, които се движеха по атракционната линия на 3 март.