Samara Baltic - Финландската Лада

Доста мало известен факт е, че в продължение на около три години Lada Samara e сглобявана във Финландия от фирмата Valmet.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/4/20241 min read

Lada Samara първоначално е замислена като модерен наследник на по-ранните модели със задно предаване на най-популярната руска марка автомобили. Както обаче често се случва през годините на СССР, от първоначалната идея до реалното й осъществяваве минават драматично много години - първите опити за направа на съвременен модел с предно предаване са още в началото на 70-те, когато тази идея все още се смята за супермодерна, официалното решение за създаването на такъв автомобил идва през 1978 година, а първият прототип е готов през 1979 г. Реалното производство на окончателната версия на ВАЗ 2108, както е официалното означение на модела, започва чак през 1984 година.

През 80-те и 90-те години Lada Samara прави многобройни опити да пробие на различни експортни пазари, като на много от тях получава коренно различни имена от Samara, както я познаваме ние, и Sputnik, както първоначално е известна в родината си. Сред тези имена може да изброим Diva, Carlota (в Белгия), Sagona (във Франция), Forma (в Германия), в Cevaro (Австралия) и доста други. В началото на 90-те в Белгия дори преработват тривратия хечбек в кабриолет и го продават под името Natasha, но за този интересен проект ще ви разкажем някой друг път. На някои Западноевропейски пазари моделът успешно се продава с дизелови двигатели от Peugeot. В цялата си история Samara се произвежда само на две места отвъд пределите на бившия СССР, и това са Уругвай и Финландия. В Южноамериканската държава автомобилът се подвизава под името Samara, докато във Финландия, където производството е поето от компанията Valmet Automotive, колата носи името Lada Samara Baltic или EuroSamara.

През годините Valmet Automotive е произвеждала различни марки и модели автомобили - сред които Mercedes, Porsche и Saab. Само за пример - в момента там се сглобява четиривратата версия на Mercedes-AMG GT. Сглобяването на руския хечбек продължава сравнително кратко - от средата на 1996 до 1998 година, като за този период са произведени около 14 000 автомобила, като приблизително 85 процента от компонентите за тях са руско производство. Любопитно е, че в момента из социалните мрежи се подвизава екземпляр за продан, който е с българска регистрация от Разград - именно неговите снимки ви показваме тук.