Сбогуваме се с още една автомобилна легенда: Chevrolet произведе последното Camaro

Последният автомобил, произведен от култовия модел, е бил във версия ZL1 1LE с каросерия купе и механична трансмисия.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

12/19/20231 min read

Неотдавна General Motors потвърди, че съкращава 369 служители в завода Lansing Grand River в Мичиган, където до последно се произвеждаше легендарния масъл кар Camaro. Очаква се този процес да се случи между 1 януари и 31 март 2024 година. Иначе още през месец март Chevrolet обявиха, че ще преустановят производството на дългогодишния съперник номер едно Ford Mustang, като същинският край на модела настъпи на 14 декември - седмица по-късно след първоначално обявената дата. В последните месеци се произвеждаха единствено модели с V6 и V8 двигатели с каросерия купе. Напълно очаквано, търсенето през последните месеци се увеличи, тъй като за запалените фенове е трудно да се разделят с подобен емблематичен модел.

Истината е, че през последните години Chevrolet Camaro значително изоставаше по продажби зад лидера в сегмента зад Океана Ford Mustang, както и от втория по продажби американски спортен автомобил Dodge Challenger. Засега от концерна General Motors дават на феновете леко неясни надежди, че "това не е последната глава от историята на Camaro", но какво всъщност имат предвид с подобно мъгляво твърдение и дали зад него не се крие поредната новина за пускане на електромобил, носещ името на стара автомобилна легенда, засега не е ясно.

Историята на един от най-прочутите модели в историята на американската автомобилна индустрия започва през 1966 година с представянето на първото поколение на Camaro, като тогава моделът е директен отговор към продаващия се като топъл хляб по онова време Ford Mustang. През годините надпреварата между двата модела е безмилостна. Camaro има общо шест поколения, последното от които е на пазара от 2016 година. Моделът се произвежда от 1966 до 2023 година с известно прекъсване между четвъртото поколение, което е спряно през 2002 година, и петото издание, с което моделът се завръща към ретро дизайна през 2010 година.