Специален Rolls-Royce Ghost с дизайн, вдъхновен от слънчевото затъмнение

Удивителният Ékleipsis Private Collection има неповторим външен и вътрешен дизайн и ще бъде произведен в тираж от едва 25 автомобила.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

10/14/20231 min read

Rolls-Royce направи лимитирана серия Ghost Black Badge, която черпи своето вдъхновение от пълното слънчево затъмнение. Специалната серия Ékleipsis Private Collection е получила множество мотиви, изобразяващи по различни начини този небесен феномен, който вълнува човечеството вероятно откакто свят светува. Един от най-изключителните детайли в автомобила без всякакво съмнение е тавана на пътническия салон, на който се вижда илюминирано изображение на пищно звездно небе. При запалване на двигателя на тавана се появяват 940 звезди, показващи слънчевата "корона", често видима по време на пълно слънчево затъмнение. Спектакълът има времетраене точно седем минути и 31 секунди и това съвсем не е случайно - точно толкова е най-дългото възможно време, което може да продължи едно затъмнение.

Ghost е получил специално лаково покритие с меден оттенък, което, което ефектно контрастира с искрящо оранжевите елементи като например акцентите в предната броня, колелата и спирачните апарати. Компанията е използвала същия нюанс на оранжевото и за направата на ръчно рисуваната линия по цялата дължина на каросерията на автомобила. Отвътре мандариново оранжевият цвят е използван за направата на над 200 000 индивидуални перфорации в двуцветната кожена тапицерия на седалките. Rolls-Royce са използвали ефектни контраст между черното и мандариново оранжевото за целите перфорирани тапицерии. Таблото включва 1846 гравирани с лазер звезди, създавайки „символична времева линия на едно пълно слънчево затъмнение“.

Близо до мотива, изобразяващ слънчевото затъмнение на арматурното табло е разположен направен по поръчка часовник с 0,5-каратов диамант. Въпросният диамант представлява светлинна точка, която се появява върху очертанията на Луната точно когато тя покрива слънцето. Това е първият път, в който компанията интегрира скъпоценен камък в циферблата на часовник. Rolls-Royce са подложили часовника на интензивни тестове за адхезия, за да гарантират, че диамантът ще остане на място. Компанията подлага часовника на циклични температурни тестове, вариращи от -30 градуса до 90 градуса по Целзий.

От Rolls-Royce са планирали съвсем ограничено производството на модела - ще бъдат направени само 25 екземпляра. Официалният дебют съвпадна с годишното слънчево затъмнение на 14 октомври, което можеше да се види в някои части на западното полукълбо.