Тест на Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV: В какво се превръщат мечтите

Време е да видим на какво е способен най-новият модел в гамата на легендарната италианска марка във версия с plug-in хибридно задвижване.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

12/23/20231 min read

Alfa Romeo e една от онези автомобилни марки, за които каквото и да се каже, няма как да бъде достатъчно. Това е едно от имената, които завинаги ще останат изписани със златни букви в историята на автомобилната индустрия. Марка, която както почти никой друг представя усета на италианците към красивото и естетичното, към мечтата за свобода и бързина. Неслучайно някои от най-ценните колекционерски автомобили в света са именно на Alfa Romeo. Истината е, че дори ако трябва просто да изброим най-големите шедьоври в историята на марката с щит на емблемата, ще трябва да изпишем цял ферман от имена и означения. Същото важи и за различните приноси, които има Alfa Romeo в автомобилния дизайн и автомобилните технологии.

Ами спортните постижения на Alfa Romeo? Моторните спортове са в гените на Alfa, и това личи не само от състезателните, но и от шосейните образци на марката през десетилетията. Само си спомнете за митичния 33 Stradale, чийто модерен наследник беше показан през тази година. Истината е, че повечето хора свързват Alfa Romeo именно с култовите състезателни и суперспортни автомобили от историята на компанията, както и с редица модели, талантливо съчетаващи спортния характер с елегантност и комфорт. За голяма радост на феновете на Alfa, а и за лично мое огромно удовлетворение, дори под шапката на концерна Stellantis марката съумя да се сдобие с изключително ценна придобивкау, а именно отдел за разработване на бутикови автомобили, който носи името Bottega. Новата лимитирана суперспортна кола 33 Stradale е нагледен пример за това, че духът на Alfa няма да бъде изгубен в обозримо бъдеще, а това е прекрасно.

Какво се случва обаче с гамата от серийни модели, която все пак е тази, която прави значимите обеми от продажби на марката? След прекрасните модели Giulia и Stelvio с тяхната отлично проектирана платформа със задно предаване, моделите на марката се ориентираха към платформи на Stellantis и нещата започнаха да изглеждат доста различно от това, което като идея си представя един заклет алфист. Или иначе казано, на Alfa Romeo им се наложи да префасонират модели на Jeep или Peugeot, опитвайки се да им придадат автентично италиански характер, а това не е точно лесна за изпълнение задача. В случая с Alfa Romeo Tonale говорим за платформата на Jeep Compass, от която италианците са имали за задача да създадат истинско Alfa Romeo, доколкото това е възможно. Ето че сега имаме възможност да видим в действителност дали тази мисия е доведена до успех и ако да, в каква степен.

Трябва да признаем, че нищо във външността на автомобила не предполага за произхода на техниката му. Tonale е компактен SUV с типични за класа габарити и много приятен за окото дизайн, който в голяма степен отговаря на очакванията за елегантност, които човек неизменно има при среща с модел на Alfa Romeo. Да, Tonale може и да не изглежда като най-вдъхновяващата Alfa на всички времена, но съвсем обективно погледнато автомобилът изглежда по-добре от повечето си преки съперници и има по-ярка индивидуалност от поне 90 процента от тях. Факт. Факт, който очевидно се оценява по достойнство от купувачите, защото Tonale е бестселър и вече изкарва сериозни приходи за марката. А това е добре за компанията и за възможностите и за подобаващо развитие в бъдеще.